Най-добрият приятел на човека скоро може да помага в борбата с едно от най-големите предизвикателства пред човечеството.

Новите оръжия на Финландия в борбата срещу коронавируса – Косси, E.T. и Мийна. Трите кучета са пуснати на работа на летището в Хелзинки, за да открият пътниците, преносители на Covid-19, използвайки ненадминатото си обоняние.

 „Отзивите на клиентите са изключително положителни. Тестът от кучета е бърз. От вземането на пробата до получаването на резултатите отнема около две минути“, коментира Турунен от организацията "Wise Nose"

Кучетата се придобили такава популярност, че пътници се нареждали доброволно, за да бъдат подушени от триото с мокри нослета.

Ранните резултати са обнадеждаващи: степента на надеждност на подушването от кучета съвпада с тази на конвенционалните методи или PCR лабораторни тестове, заяви заместник-кметът на Вантаа - Тимо Аронкито.

„Направихме 16 до 17 хиляди PCR теста на летището и по-малко от 1% са положителни. Ако сравните резултатите с тези на кучета, които също са по-малко от 1% –  те са приблизително еднакви, не мисля, че има статистическа разлика” каза Аронкито пред AFP.

Ранните резултати от няколко проучвания по целия свят предполагат, че обучени кучета могат да откриват и идентифицират хора, заразени с коронавирус с изненадваща точност. Това поражда надежда, че нашите кучешки приятели скоро ще може да бъдат от помощ в борбата с пандемията. Всъщност изследователите казват, че кучетата бият дори конвенционалните методи. Регистрирани са случаи , в които четириногите откриват положителни случаи на коронавирус, които тестовете са пропуснали.

Във Великобритания също се провеждат изпитания за ”снифър” кучета. Професор Джеймс Логан от „London School of Hygiene and Tropical Medicine” работи по проект, използващ кучета за откриване на малария. Логан започнал да изследва дали кучетата могат да открият коронавируса скоро след удара на пандемията през март.

"Носът на кучето е абсолютно поразителен от гледна точка на това, което може да открие. Говорим за части на трилион (ppt). За сравнение това е чаена лъжичка захар в два басейна с олимпийски размери. Те не регистрират самия вирус. Наличието му в тялото ни причинява промяна в нашата миризма, която кучетата могат да открият ", каза Логан пред VOA.

Окончателните резултати от множество опити се очакват скоро. Ако те са успешни, много повече „кучешки детектори” могат да бъдат разположени по света.

„Ще бъдат използвани в среда, в която десетки хора трябва да се бъдат пропуснати за кратко време. Затова разглеждаме места като летища, входни пристанища, гари, дори работни места, болници или училища ", коментира проф. Джеймс Логан.