Обявиха извънредно положение в канадската столица Отава заради продължаващите вече 10 дни блокади от протестиращи шофьори на камиони, които парализираха административния център на Канада.

В неделния ден отново хиляди канадци излязоха по улиците с камиони, трактори, коли и пеша.
С упорито и шумно клаксони протестиращите настояват правителствата на всички нива да премахнат здравните си ограничения, включително мандатите за ваксини и маски, блокиране и ограничения за бизнеса и събиранията.
Протестът, наречен "Конвой на свободата", започна като движение срещу задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които  преминават границата със Съединените щати. Постепенно протестът прерасна в по-широко недоволство срещу здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

„Цялото събитие вече не се отнася само за ваксините и сега става дума за цялото изпитание COVID“, каза протестиращият Джеймс Макдоналд пред CNN, добавяйки, че е в Отава от миналия уикенд и няма намерение да напуска, докато здравните мерки не бъдат премахнати.

Шефът на полицията в Отава нарече това "общонационално въстание, водено от лудост", твърдейки, че градът му е под обсада и ще има нужда от повече подкрепления извън тези, които вече е получил от други полицейски сили.

„Нямаме достатъчно ресурси, за да се справим адекватно и ефективно с тази ситуация, като същевременно адекватно и ефективно осигуряваме полицията в този град“, предупреди шефът на полицията в Отава Питър Слоли по време на среща на полицейските служби в събота.