Зад  опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в "Дунарит" Валентин Тахчиев през пролетта на 2015 г.  стои елитното поделение 29155 на военното разузнаване на Русия за диверсия, саботажи и убийства.

 Тази версия развива днес „Ню Йорк таймс” в обширен репортаж, позоваващ се на направени неотдавна заключения на няколко западни разузнавателни служби. Те са успели да свържат в едно наглед откъслечни събития като кампания в Молдова, опита за отравяне на Гебрев в България, предотвратения опит за преврат в Черна гора и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал миналия март.

 Според „Ню Йорк таймс” спецподразделението на ГРУ действа от поне 10 години за дестабилизиране на държави в Европа.

Служителите му, част от които са отличени ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна, постоянно пътуват и изпълняват секретни задачи.

 Представителите от разузнаването в 4 западни държави казват за американското издание, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. "Ню Йорк таймс" твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвало колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация.

 "Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците", казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.

В репортажа като началник на 29155 е посочен генерал-майор Андрей В. Аверянов. Той е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Скрипал и първоначално известен като Руслан Боширов.

В различна степен акциите на групата привличат общественото внимание, но след това става ясно, че те са подготвяни старателно, като в случая със Скрипал трима са пътували до Великобритания за предполагаема подготовка на удара. Двама от тях - "Сергей Павлов" и "Сергей Федотов" - са били част от екипа, опитал на два пъти да отрови Гебрев през 2015 г.

Бивш офицер от ГРУ, чието име не се посочва в статията, твърди, че в арсенала на 29155 са "диверсии, взривявания, убийства, всичко" и че "там служат много сериозни хора, работещи нелегално и като агенти в чужбина".

От снимки на членове на поделението се вижда, че те тренират не само ръкопашен бой, но и боравене с всякакви видове оръжие, включително френски снайпери FN-30, германски G3A3s, австрийски Steyr AUG и американски M16. За началника ген. Аверянов се смята, че е завършил през 1988 г. военно училище в Ташкент, почти сигурно се е сражавал в двете войни в Чечения, награден с орден "Герой на Русия" през 2015 г.

Драмата с отравянето на Гебрев се разигра през пролетта на 2015 г., когато по време на вечеря  в ресторант "Панорама" на последния етаж на днешния хотел „Маринела” на оръжейния  му прилошава до степен, че е откаран по спешност във Военна болница. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт. Когато излизат първите резултати от изследванията, за специалистите от ВМА се появява друго съмнение - че става дума за тежко отравяне.

След като в същата болница с подобни симптоми постъпва и синът на Гебрев, лекарите вече са почти напълно сигурни, а след като първо в "Токуда" а после в "Пирогов" със същите оплаквания влиза и техническият директор на оръжейната компания ЕМКО - Валентин Тахчиев, съмненията изчезват. Вече е ясно, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно към онзи момент вещество.

В крайна сметка лекарите успяват да стабилизират тримата отровени и те се възстановяват напълно.

Гебрев обаче поръчва за своя сметка изследване във финландска лаборатория, за да се установи какво е веществото, което едва не го прати на оня свят.

С лучаят се позабравя до март 2018 г., когато в английския град Солсбъри Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с вещество, за което ще се разбере, че е нервнопаралитичен агент, станал известен с името "Новичок".

Тогава Гебрев иска възобновяване на разследването за отравянето му заради сходство в използваните отрови. След започналото разследване към случая проявяват интерес и британските служби. Така се стигна до информацията, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди оръжейният търговец да се разболее сериозно след отравяне с неустановено вещество.