Документалните филми напоследък станаха доста по-търсени от игралните филми и сериалите. Именно затова големите платформи като Amazon, Netflix, Hulu, HBO и други залагат все повече на подобни продукции, а и бюджетите им са доста големи. Интересът към документалните филми обаче е наистина голям и платформите започнаха да се надпреварват доста сериозно. 

Ще Ви покажем най-чаканите документални продукции през тази година: 

9/11 Един ден в Америка

Продукцията е на National Georpaphic и е в рамките на седем части. Тя е посветена на 20-годишнина от атентатите на 11 септември 2001г. в САЩ. Показани са непубликувани кадри основно от пожарната в Ню Йорк, включително и врязването на първия самолет в Южната кула на Световния търговски център. Спомените си разказват оцелели след атентатите. Рейтингът на продукция в IMDB е 9.5 по десетобалната система. Първият епизод излезе на 31 август, а последният седми на 12 септември. 

Шумахер 

Един от най-чаканите филми през 2021г. е документалният филм за Михаел Шумахер. Легендарният пилот и седемкратен световен шампион във Формула 1 е в будна кома от 29 декември 2013г., след инцидент при каране на ски в курорта Мерибел във Франция. Продукцията е на Netflix и представя целия живот на легендата от първите му стъпки, до успехите във Ф1 и инцидента. Във филма има непоказвани кадри от кариерата му, както и доста интересни неща за него и какви са били любимите му хобита. Оценен е от 7.7 в IMDB, а филмът излезе в платформата Netflix на 15 септември. 

Вал

Документалната лента разказва за живота на актьора Вал Килмър, който изиграва запомнящи се роли в киното като Топ Къп, Доорс, Уилоу, Жега, Тумбстоун и други. Килмър е диагностициран с рак на гърлото през януари 2015-а година, а заради операция в момента говори с помощ на технология за Изкуствен интелект. Оценен е от 7.7 в IMDB, а продукцията е на Amazon и излезе на 7 юли. 

Уудсток 99: Мир, любов и ярост 

Филмът разказва за най-лудия фестивал в историята на музиката, състоял се през 1999г. Традиционният фестивал Уудсток през 1999г. се превръща в бедствие, пожари, насилие, изнасилване и дори три смъртни случая стават част от фестивала. Продукцията на НВО разказва как се стигна до това и дори хвърля вина към част от музикантите. Оценен е от 7.1 в IMDB и излезе на 23 юли, а ще има и втори епизод, който ще излезе на 23 юли. 

Пеле 

След като преди години имаше и игрален филм за смятания за Цар на футбола, сега излезе и документална лента разказваща за живота на бразилската легенда. Филмът излезе на 23 февруари, а оценката в IMDB е 7.

Мохамед Али 

В последните години излязоха доста документални филми за Мохамед Али, но винаги беше намесен още някой - Малкълм Х, Дик Кавет и други. Сега лентата показва изцяло за живота на Али. Тя излезе на 19 септември и е на PBS. Оценката в IMDB e 9.1.