Две години след пандемията на COVID-19 световните лидери продължават да призовават хората да се ваксинират срещу вируса.
Повече от 10,2 милиарда дози от ваксината са разпространени по целия свят и по-голямата част от света е получила ваксината си за защита срещу COVID-19, според Our World in Data .

Към 4 февруари около 52,1% от света е напълно ваксиниран срещу COVID-19, сочат данните. Това означава, че са получили две дози ваксина с две инжекции или една доза еднократна ваксина.

Обединените арабски емирства и Португалия са водещи, като над 90% от всяка страна е напълно ваксинирана към 5 февруари. Чад, Хаити, Демократична република Конго и Бурунди са в долния край на спектъра с по-малко от 1 % от хората, напълно ваксинирани. САЩ попадат някак в средата, като около 63,8% от населението им е напълно ваксинирано.

Тези числа се увеличават още по-високо, когато се отчете делът на населението, което е само частично ваксинирано, което означава, че те са получили една доза от ваксина с две инжекции.

Само 12,9% от света са получили бустер към 7 февруари, според Our World in Data.