Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Трима френски крале започват управлението си

На 14 май в различни години, дори векове, са започнали да управляват трима френски крале. Анри I през 1027 година, 9-годишният Луи XIII след смъртта на баща си Анри IV през 1610 година и през 1643 година 4-годишният Луи XIV след смъртта на баща си Луи XIII.

Анри I e крал на Франция от 1031 до 1060 година, трети поред от династията на Капетингите. Започва управлението си на 14 май 1027 година, още преди смъртта на баща си, но се възкачва на престола чак от 1031 година.

Луи XIII става крал на Франция на 14 май 1610 година след убийството на баща му Анри IV. Луи XIII е само на 9 годни, поради което до 1614 година страната официално се управлява от регентски съвет, начело с кралицата-майка.

В действителност Луи XIII рядко взема пряко участие в управлението, като го оставя в ръцете на Кончито Кончини (фаворит на майка му) до 1617. На 24 април 1617 г. по заповед на Луи неговият фаворит херцог дьо Люин убива Кончини, а майка му е заточена.

През 1624 година Луи назначава за свой пръв министър политическия гений – Арман Жан дю Плеси, кардинал дьо Ришельо. Блестящият и енергичен кардинал ръководи администрацията на краля в продължение на 18 години и умира месеци преди самия Луи XIII. Именно Ришельо полага основите на абсолютната монархия във Франция и стабилизира държавата, с което подготвя бъдещото ѝ могъщество при Луи ХІV.

Луи XIV известен още като „Кралят Слънце” започва управлението си след смъртта на баща си Луи XIII през 1643 година, когато е едва на 4 години. Тук съвпадението на датата е още по-забележително, защото баща и син започват управлението си на една и съща дата. Луи XIV управлява до смъртта си. Той е на власт цели седемдесет и две години, три месеца и осемнадесет дни, което го прави най-дългото документирано управление на европейски владетел.

Той живее изключително бурен живот в личен план, вълнуваш и интересен, за които има много истории и легенди и до днес.

Гео Милев е осъден на година тъмничен затвор

На 14 май 1925 година Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Арестът му е заради поемата „Септември“. Списанието, в което е публикувана творбата, е конфискувано, а Милев е даден под съд.

Гео Милев решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.

Останките му са открити през 50-те години на XX век в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

Марк Зукърбърг има рожден ден

Марк Зукърбърг днес навършва 36 години. Зукърбърг е американски програмист и предприемач в областта на Интернет-технологиите и филантроп, най-известен със създаването на социалната мрежа Facebook, на която е главен изпълнителен директор и президент.

През март 2010 г. списание Forbes го определя като най-младият милиардер, със състояние от 4 млрд. долара. През септември същата година заема вече 29-то място в списъка на най-богатите американци със състояние от 6,9 млрд. долара.

През ноември 2016 г. Марк Зъкърбърг заема 4-то място в списъка на най-богатите американци със състояние от 55,5 млрд. долара.