Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Гърците превземат Троя с Троянския кон

През 1184 година по предания Гърците успяват да влязат и да завоюват Троя от вътре. С помощта на хитрост, използвайте суетността на троянския крал, гърците вкарват в града така наречения Троянски кон.

Троянският кон е част от мита за Троянската война, въпреки че не фигурира в тази част от войната, която е описана в Омировата „Илиада“.

Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години и героят Одисей измисля начин, чрез който да превземат града. Епей изградил огромен дървен кух кон и в него се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос. Троянците приемат коня като дар за сключване на мир.

Гръцкият шпионин Синон убеждава троянците, че конят е подарък, въпреки предупрежденията на пророците. Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня и заварват опиянения град. Те отварят портите на града и така останалата част от войската навлиза в града.

На мястото, където някога е била Троя, близо до Дарданелите в днешна Турция има малък музей. В него се пазят останки от града, а в градината на музея е построен дървен кон, който изобразява легендарния троянски кон.

Започва Руско-турската война (1877-1878)

През 1877 година Руският император Александър II обявява с манифест война с Османската Империя, която продължава до 1878 година. Поводът за обявяването на войната са Въстанието в Босна и Херцеговина, Априлското въстание в България и Сръбско-турската войн.

Войната се възприема и е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от османско владичество и създаването на Третата българска държава. Подобно е отношението към нея в Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават пълна независимост.

Космическият телескоп Хъбъл е изстрелян в космоса

През 1990 година с помощта на космическата совалка Дискавъри е изстрелян телескопът Хъбъл.

Космически телескоп Хъбъл е автоматична обсерватория на орбита около Земята, наименуван в чест на американския астроном Едуин Хъбъл.

Телескопът е една от четирите „големи обсерватории“ на НАСА, изведени в околоземна орбита. При направата на първите снимки с телескопа се вижда, те са неясни и причината е в дефект на оптичното огледало – по-плоско с 2 μm и така фокусът е неточен и оттам снимките са некачествени.

След поправка на оптичната система през 1993 г. телескопът започва да дава висококачествени изображения. Разполагането му в космоса дава възможност да се регистрират електромагнитни излъчвания в диапазоните, в които земната атмосфера не е прозрачна, например инфрачервено излъчване. Заради отсъствието на атмосфера разделителната способност на телескопа е 7 – 10 пъти по-добра от аналогичен телескоп, разположен на земната повърхност.

На днешния ден се честват 4 празника.

Световен ден на побратимите градове

Празникът е за градове, които са обвързани един с друг с цел да се поощрят контактите и културните връзки между двата града.

Световен ден за защита на лабораторните животни

Той се отбелязва  от 1979 година по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни (IAAPEA).

Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за почистване на печки и тоалетни, та до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза.

Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 година )

Обявен е първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

Международен ден на младежката солидарност

Този ден e приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж, а първият фестивал е отпразнуван през 1957 г. 

Загрижеността и вниманието към света на младите, умението за вслушване в него трябва да са първостепенна задача и дълг на цялото общество. Проблемите на  младите хора  са свързани с трудността да се създаде семейство, да се намери сигурно работно място.

Идеята на този ден е да се привлече вниманието на държавните служители, обществеността и медиите върху младежта. Важно е всичко това да срещне нужното разбиране и внимание. Необходима е младежка солидарност.