Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Единадесет кораба с английски затворници са изпратени да основат каторжническа колония в Австралия.

Австралия е забелязана за пръв път от холандски, португалски и испански кораби през 17 век, докато търсили морски път до Индия и Китай.

През 18 век, след като САЩ обявява независимостта си, Великобритания вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Това води до изпращането на единадесет кораба със английски затворници през 1787 година, които основават каторжническа колония. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната.

През 1851 година на континента са открите залежи от злато, което води до преселването на много хора в Австралия.

Открита е Централната минерална баня в София

Централната минерална баня е емблематична сграда в центъра на София. Тя е паметник на културата с национално значение.

Построена е по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов през 1913 година на мястото на съществувала дотогава турска баня, която е разрушена.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. тежко удрят сградата и напълно унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е засегнат, но по-късно банята е напълно възстановена.

Атентатът срещу Йоан Павел II

На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад „Свети Петър” във Ватикана срещу папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „Сивите вълци”.

Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв но според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, но е репатриран в турски затвор където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и са набедени български граждани. Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, лидерът на „Сивите вълци”, заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата.

По покана на българската държава и на Католическата общност в страната главата на Римо-католическата църква пристигна в България. Това високо посещение е с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов открито заявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата.

Димитър Бербатов се отказва от националния отбор по футбол

На 13 май 2010 година Димитър Бербатов обяви, че повече няма да играе за националния отбор на България. Бербатов споделя:

"Стигнах до решението, че от днес се оттеглям от националния отбор. Това решение не съм го взел с лека ръка, тежките решение не се взимат лесно. Премислил съм го доста. Както има начало, така има и край и този край за мен дойде. Той е днес. Бях си обещал, че някъде около 30-ата ми годишнина, ако нещата не се получат ще дам път на младите. Чувствам се изчерпан, леко изморен. Има много момчета, които чакат момента да излязат от моята сянка. Е, за тях този момент дойде. Все пак вече 11 години съм в националния отбор. Доста хора се оттеглиха по-млади от мен”

Димитър Бербатов дебютира за българския национален отбор на 17 ноември 1999 година в приятелския мач между Гърция и България в Козани. На 12 февруари 2000 година вкарва първия си гол за България, в приятелския мач с Чили. На 14 октомври 2009 година отбелязва хеттрик в квалификационния двубой за световно първенство срещу Грузия.

На 18 ноември същата година реализира два гола в приятелски мач с Малта и покачва головата си сметка за националния отбор на 48 попадения. С това Димитър Бербатов става голмайстор номер 1 на тима, изпреварвайки Христо Бонев. Бербатов е капитан на България от 2007 година насам, когато постът е наследен от Стилян Петров.