Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Да убиеш присмехулник – разказ за живота през чистия детски поглед

На днешния ден през 1960 г. за пръв път е публикуван романът на Харпър Ли – „Да убиеш присмехулник”. Сюжетът се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век.

Ето и няколко цитата от тази завладяваща творба:

“- А ти знаеш ли какво значи компромис? – попита ме той.
– Да се заобикаля законът ли?
– Не, да се постигне споразумение чрез взаимни отстъпки. Ето как става това – продължи той, – ако ти отстъпиш пред необходимостта да ходиш на училище, ние ще продължим да четем всяка вечер, както досега. Съгласна ли си?”

“Никога не можеш да разбереш един човек, докато не обмислиш нещата от неговата гледна точка…
– Как така, сър?
– …Ей така, докато не влезеш в неговата кожа!”
“Единственото нещо, което не се подчинява на правилата на мнозинството, е съвестта на човек.”
“Хм, може би ние се нуждаем от полиция, съставена от деца.”

“Присмехулниците не правят нищо друго, освен да пеят и да ни радват. Те не нападат градината, не правят гнезда в царевицата, те не правят нищо друго, освен да изливат сърцата си в песни за нас. Затова е грях да убиеш присмехулник.”

Състои се премиерата на рок операта „Исус Христос суперзвезда”

През 1971 г. за пръв път е представено на сцена произведението на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс – рок операта „Исус Христос суперзвезда”

Произведението разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус. Действието приблизително следва каноничното евангелие за последната, страстната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим, и завършва с разпването му на кръст.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи.

Отбелязваме Световния ден на човечеството.

През 1987 г. според Организацията на обединените нации населението на Земята преминава границата от 5 милиарда. Две години по-късно ООН решава тази дата да стане официален празник.

През XXI век особено остро е поставен въпросът за глобалното затопляне на Земята, причини за което са общият ръст на населението и интензивността на човешката дейност. Те се отразяват отрицателно на земните ресурси и околната среда, водейки до необратими промени.

Според организацията международният празник на човечеството е добър повод да се замислим за живота и да обърнем внимание на природата, която ни заобикаля.

Клане в Сребреница

На 11 юли 1995 г. повече от три години след началото на гражданската война в Босна, бойците на босненските сърби преминават в установената от ООН безопасна зона в източния град Сребреница, отделяйки около 8 000 босненски мюсюлмани от потърсилите в тази област убежище бежанци. След това те са изкарани по полетата или натикани в складове около селото и убити в следващите три дни, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-мащабното избиване на хора в Европа след приключването на Втората световна война.

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид.

За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно. Международният трибунал в Хага е предявил обвинения за това престъпление.

На днешния 11 юли са родени:

Джорджо Армани навършва 86 години на днешния ден. Известният италиански моден дизайнер, осен основател на компанията Armani е й един от най-богатите хора в Италия.

Вече покойният Петър Дънов, наричан от последователите си „Учителя“. Той е български философ, основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство и което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм.

Учението е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

„Ако мисълта за даден човек никога не изчезва от съзнанието ви, знайте, че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.”

„Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.”

„Любов, която не може да издържи на всички изпитания в живота, не е истинска любов.”

„Първото качество на истинската любов се изразява в желанието на човека да постави своя любим на същото ниво, на което той сам се намира.”