Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Започва строежът на Бастилията

През 1378 година започва строителството на Бастилията. Бастилия, буквално означава „крепост, затвор“.  Историческата крепост се е издигала на мястото на настоящия Площад Бастилията в Париж.

Бастилията е играла важна роля във вътрешните конфликти на Франция и през по-голямата част от съществуването си е служела за държавен затвор на френските крале и аристократи. Функциите на затвор са окончателно затвърдени при Луи XIV, макар че продължава да се нарича кралски замък, а бюджетът ѝ се определя заедно с останалите кралски дворци.

Крепостта има стени, високи около 30 метра, осем кули и е заобиколена с широк ров, пълен с вода. В началото на Френската революция е превзета от разбунтувалите се парижани, след което е разрушена и на нейно място отворен площад.

Осветено е знамето на Априлското въстание

През 1876 година в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание. То е изработено от Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. В деня на освещаването му, от свещеници от града и околните села, Райна Княгиня му пришива приготвени през нощта пискюли. Освещава се

Райна Княгина е българска учителка и акушерка и е едва на двадесет години, когато Георги Бенковски й предлага да ушие знамето за Априлското въстание.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъва, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и 2 букви – „П“ и „О“, които означават за „Панагюрски окръг“.

За първи път е отбелязан Ден на Земята

През 1970 година за първи път в САЩ е отбелязан Ден на Земята, а през 1990 година празникът на планетата е обявен за международен.

Тази година се навършват 50 години от първото честване на Международния ден на Земята. Празникът се отбелязва от над половин милиард души по целия сват. Основната и единствена цел е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Замислете се, какви щети нанасяме на природата?! Има начин да ги намалим, но това не е възможно за ден, а като си изградим навици.

За празника всяка година международна мрежа координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави. Дейностите им са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие". Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива - от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия.

Природата говори с гласа на Джулия Робъртс: