Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден за защита на околната среда – „Време за природа“

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда – най-известният глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда.

Датата за честване е избрана, защото на този ден през 1972 година започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда. В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

За 2020 година темата на Световния ден на околната среда е Биоразнообразието – своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата (act #ForNature).

Посланието за Световния ден на околната среда тази година е, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката си с природата. На този 5 юни е „Време за природа“ - Time for Nature.

Програмата за околна среда на ООН със своите партньори започва Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за възстановяване на връзката между хората и природата. Тази година милиони хора по света ще отбележат 5 юни дигитално. Нека се обединим в името на природата!

Пускат първия параход в Големите езера

На 5 юни 1817 г. Фронтенак става първият параход пуснат на вода в Големите езера.

Големите езера са едни най-големите естествени резервоари за прясна вода на Земята. На тях могат да съперничат само Байкал и ледниците на Гренландия и Антарктида. Те са свързани помежду си с реки и канали, и затова водата свободно протича от едно в друго.

Те са група от 5 големи езера разположени в Северна Америка, в близост или на границата между САЩ и Канада. 5-те езера  образуват най-голямата група от сладководни езера на Земята с обща площ на повърхността от 244 106 km², която се равнява по големина на половин Черно море. В езерата има 35 000 острова, а свързаните им води с реки и протоци са част от отточната система на голямата северноамериканска река Сейнт Лорънс в Атлантическия океан. Най-голямото е Горно езеро, а най-малкото – Ери.

„Аферата Профумо”

"Аферата Профумо" става един от най-големите секс скандали в историята на Великобритания. Главните дейставащи лица са Кристин Кийлър, модел и момиче на повикване, която отгоре на всичко е обвинена и в шпионаж, и Джон Профумо - военният министър на Великобриания.

След като на 17 г. идва в Лондон, Кристин започва да работи в кабаре клуб, където среща художника Стивън Уърд. Чрез него и влиянието му в светските среди, тя става любовница едновременно на военно-морското аташе на СССР Евгени Иванов и на военния министър на Великобритания Джон Профумо.

Любовният триъгълник става известен, благодарение на разследване на полицията, което пък започнало след сигнал на друг, пренебрегнат от Кристин обожател. Именно това дало основание на властите да я обвинят в шпионаж, като се смятало, че тя взима онформация от Профумо и я носи на Иванов.

Резултатът е оставката Профумо, който е английски политик и италиански барон, на 5 юни 1963 г., като за малко не се стига и до падане от власт на консерваторското правителство на Харолд Макмилан.

Никой не успява да докаже, че аферата с Кийлър е представлявала заплаха за националната сигурност, но въпреки това тя става една от причините за загубата на консерваторите на изборите през 1964 г. и оттеглянето на Макмилан. Профумо запазва пълно мълчание за аферата до края на живота си. След оттеглянето си от властта той работи за една благотворителна организация, използвайки връзките си да набира средства, и така успява да възстанови доброто си име.