Още държави откриха мутиралия вариант на коронавируса. Индия съобщи за първите няколко случая. Е Европа положението въобще не е розово, А Азия предприема нови ограничения, но и облекчения за бизнесите. 

Последните факти около Коронавирус за изминалите дни, вижте сами:

ЕВРОПА

* Великобритания трябва да ваксинира 2 милиона души седмично, за да избегне трета вълна от огнище на коронавирус, заключи проучване на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM).

* Разпределението на първоначалните 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech в Европейския съюз, ще приключи до септември, каза говорител на комисията на ЕС.

* Германската кампания за ваксинация срещу COVID-19 изпитва проблеми с транспортирането на ваксината на юг, което водят до близо 1000 дози, върнати обратно.

 

АМЕРИКА

* Камарата на представителите на САЩ, ръководена от демократите, гласува 275 на 134, за да отговори на искането на президента Доналд Тръмп за проверки за облекчение от 2000 щатски долара, изпращайки мярката към несигурно бъдеще в контролирания от републиканците Сенат.

* Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че ваксина срещу COVID-19 ще бъде налична в страната до пет дни след одобрението ѝ от федералния здравен регулатор Anvisa.

 

Азиатско-тихоокеански регион

* Индийските здравни власти заявиха, че са тествали положително шестима души, завърнали се  от Великобритания през последните седмици, за новия по-инфекциозен щам на коронавирус.

* Япония е регистрирала вариант на коронавирус, откриван  в Южна Африка, заяви правителството.

 

* На международните посетители ще бъде забранено да влизат в Индонезия за период от две седмици, за да се направи опит  да се избегне потенциално по-заразния вариант на вируса.

 

* Южна Корея, която отбеляза рекорден брой жертви във вторник, разкри нов пакет от 9,3 трилиона вони  в подкрепа на малкия бизнес и уязвимите от безработица поради COVID-19.

 

* Филипините ще забранят на пътуващите от 19 страни и територии до средата на януари, за да се избегне новия щам на коронавирус.

 

БЛИЗКИ ИЗТОК И АФРИКА

* Южна Африка затегна ограниченията за COVID-19, забранявайки продажбите на алкохол и удължавайки националния комендантски час, тъй като инфекциите достигнаха границата от един милион, благодарение на по-бързо разпространяващия се вариант на заболяването, открит в страната.

* Ливан е осигурила около 2 милиона дози ваксина на Pfizer-BioNTech, които ще покрият 20% от гражданите на страната, обяви здравният министър.

 

МЕДИЦИНСКИ РАЗВИТИЯ

* Русия ще започне опити за лечение с антитела за пациенти с COVID-19 през следващата година. Това оповести ръководителят на Московския институт, разработил първата в страната ваксина срещу болестта–Sputnik V.

* Novavax Inc започна голямо проучване на късния етап на експерименталната си ваксина COVID-19 в Съединените щати, заяви разработчикът на лекарства.

 

ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

* Азиатските акции скочиха във вторникяпонските акции достигнаха своя 30-годишен връх. Има надежди, че дългоочакваният пакет за облекчаване на пандемията в САЩ ще бъде разширен. Търговска сделка за Брекзит подкрепи апетита за риск на инвеститорите.