Опасните храни заливат съвременния пазар без да си даваме сметка. Честият прием на някои от тях може да има необратими ефекти върху здравето ни, предупреждават специалисти.

17-годишно момче от британския град Бристол загубило безвъзвратно зрението си, след като се хранело изцяло с пържени картофи и чипс, съобщава Би Би Си.

Зрението му отслабвало постепенно до достигане на почти пълна слепота, обясняват специалистите, които следят здравето на тийнейджъра.

След завършването на началното училище момчето започнало да яде само пържени картофи, бял хляб и чипс. Отказвало да яде плодове и зеленчуци. 

Резултатите от медицинските изследвания показали, че то страда от остър недостиг на витамини, който довел до редица увреждания. Когато бил на 14, тийнейджърът започнал да посещава лекар, защото чувствал умора. Тогава медиците го диагостицирали с недостиг на витамин Б12. Започнал да приема лекарства, но не променил хранителния си режим.

Към момента 17-годишният има остатъчно периферно зрение. Той може да се разхожда сам, но не може да чете или да шофира, да гледа телевизия или да различава лицата на околните.

Според специалистите това е пореден случай за рисковете от непълноценното хранене. Те съветват родителите да не се поддават на капризите на децата си.