„Модерна” може да достави значително по-голям брой ваксини следващата година на Европейския съюз от предварително поръчаните. Договорът на ЕС с компанията е 80 млн. дози плюс още 80 млн.

Ръководителят на американската корпорация Стефан Бансел заяви пред Франс прес, че компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от препарата.

“Съединените щати в никакъв случай не са основният пазар за компанията. От 500 милиона до 1 милиард дози, които сме планирали да произведем, предвиждаме да доставим повече извън тази страна, отколкото в самата нея. Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с опция за още 80 милиона дози. Но ако искат да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим – обемите, предвидени за 2021 г., се определят от комисията, а не от “Модерна””, каза Бансел. Ваксината на компанията  осигурява на 94% от хората стопроцентова защита срещу COVID-19 при заразяване.

„Останалите 6% от заразените имат само леки симптоми на заболяването. По време на тестовете не сме имали нито един пациент с тежка форма на COVID-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лечение или случай на смърт”, каза ръководителят на корпорацията. “