Огромното тяло на неизвестен до момента морски обитател е намерено на брега на остров Серам в Индонезия преди малко повече от седмица. То е открито от 37-годишния местен жител Асрул Туанкота, който първоначално си помислил, че обектът е довлечена на брега лодка или контейнер от товарен кораб, пише vesti.bg . Оказва се обаче, че става въпрос за мистериозно животно

Учените установяват, че е мъртво поне от три дни, което обяснява и това, че около трупа са се появили огромни червени петна от кръв. Когато забелязват странното явление, десетки туристи се втурват към брега, преди полицията да успее да отцепи района. От бреговата охрана в Индонезия смятат, че трупът е на голям кит, но други твърдят, че прилича повече на огромна сепия, въпреки че до момента информация за такива в региона не е известна.

Ако се вгледаме във физическите белези на съществото, те са почти същите като на китовете. Сепиите нормално достигат до 5 метра, но китовете могат да бъдат с дължина между 20 и 30 метра“, казва Насрул Латуланит от бреговия контрол на Индонезия пред индонезийското издание „Трибюн“.

По последни данни животното е идентифицирано като беззъб кит от биолога Александър Уерт от колежа Хемпдън-Сидни в щата Вирджиния. Основният въпрос, който остава пред биолога, е да разбере какъв вид беззъб кит е животното и какво е причинило смъртта му. Уерт има две предположения за смъртта на предполагаемия кит. Основно в случая е, че тялото е изпулвало на повърхността, а труповете на китовете най-често потъват, превръщайки се в храна за

Александър Уерт предполага, че китът може да се е издигнал на повърхността вследствие на вътрешна бактериална инфекция, предизвикала образуването на големи количества газове, които по една или друга причина не са могли да излязат от тялото.

Това е още една причина, поради която не трябва да се доближаваме до такива явления. Не защото са страшни и зловещи, а защото могат да ни обгазят с изключително отровни вещества, предупреждава биологът.

Веднага след като еуфорята по мистериозното същество отминава, жителите на острова са потърсили помощ от властите, за да разчистят водата на мястото, където е открито животното, оставило след себе си много кръв и разложена плът. Въпреки предположенията на учените, още не може да се каже каква е причината за смъртта на животното, както и дали то със сигурност е вид кит, поради напредналия процес на разлагане.