Най-богатият човек в Хонконг Ли Кашин обеща да плати таксите за обучение на цял випуск китайски студенти чрез своята благотворителна организация. Фондацията Li Ka-Shing Foundation ще субсидира до пет години обучение на новия випуск студенти в Shantou University, предава BBC.  

90-годишният Ли Кашин притежава 30.4 млрд. долара, по данни на Forbes. Обещанието на Ли Кашин ще му струва по 14.4 млн. долара на година.

„Фондацията се надява тази схема да смъкне финансовата тежест за семействата и да насърчи преследването на личните интереси и по-нататъшното обучение, така, че да подготви тези, които завършват за предизвикателствата на все по-сложната глобална икономика”, посочват от фондацията в изялвение.

Супермен

Ли Кашин, който започва кариерата си като чистач на подове в завод, се нарежда на 28-мо място в класацията на Forbes за най-богати хора в света за 2019 година. Той се пенсионира през миналата година, предавайки управлението на бизнес империята си на своя най-възрастен син Виктор Ли.

Семейните му компании CK Hutchison Holdings и CK Asset Holdings развиват дейност в различни сектори като търговията на дребно, телекомуникациите и енергетиката, пише profit.bg. Ли Кашин е един от първите хонконгски бизнесмени, които инвестират в сърцевината на Китай, а недвижимите имоти оформят голяма част от неговото състояние.

Милиардерът бе удостоен с рицарско звание във Великобритания през 2000 година, спечелвайки си прякора „супермен” поради бизнес успехите си. Щедростта на Ли Кашин идва след подобен ход от американският бизнесмен Робърт Смит.

През миналия месец, милиардерът шокира дипломиращите се студенти в Атланта, посочвайки, че ще погаси техните студентски кредити. Близо 400 студенти ще се възползват от щедростта на Смит, която ще му струва 40 млн. долара.