Много от нас може би са изпитвали чувството, че животът им преминава във връщане на пакети с поръчана стока. Дали ще са дрехи от ASOS, които ни стоят разочароващо, или книга от Amazon, от която случайно се оказва, че сте си купили две. Но един мъж е превърнал връщането на доставки в изключително изгодно занимание, след като е измамил Amazon с 300 000 евро (около 600 000 лв.) като им е връщал обратно пакети пълни с боклук, разказва Ladbible.com.

Мъжът, за който се твърди, че се казва Хамес и е от Палма де Майорка, Испания, е бил арестуван във връзка с предполагаема измама, при която той е пълнил кутийки за устройства за iPhone с точно същия грамаж боклук, преди да ги върне обратно на Amazon. 

Според El Español и El Diario de Mallorca, по този начин Хамес и негов приятел са си получавали парите обратно от онлайн-гиганта, като същевременно са продавали получената стока. 

На компанията ѝ е отнело известно време, за да установи, че я мамят, тъй като върнатите пакети стоят в складове, където кутиите се сканират автоматично, претеглят се и се подреждат на рафтове, без физически да бъдат проверени от служител на компанията.

Измамата е разкрита случайно, когато някой е търсил нещо по пакетите и е открил такъв, пълен с боклук. Дотогава мошеникът си е взимал обратно парите за "бракуваната стока", според политиката на Amazon, която позволява да бъде върната всяка доставка до 30 дни след получаването ѝ.

След като от Amazon са разбрали какво се случва, са започнали разследване на измамата от служители на групата за технологични измами от базата им на Балеарските острови. Според El Espanol, това е най-голямата регистрирана измама за Европа и втората за света. 

Първенството държат Ерин и Леа Финан от Мунси, Индиана, които с подобна схема са измъкнали 1,2 милиона долара (близо 2 114 000 лева). След като са заловени, че редовно продават стока като конзоли за игри, смарт-часовници, таблети и електронни четци, те са осъдени на по 6 години затвор всеки, както и да върнат обратно цялата сума.