Голям удар за неаполитанската мафия. Полицията в Италия е арестувала над 120 души за организирана престъпност след мащабна акция в различни региони.

Мащабната операция за борба с организираната престъпност тази сутрин беше извършена от служители на специалните части на карабинерите, съобщават световни агенции. Разследвани са влиятелните кланове на Камора - Контини, Малардо и Личарди. По време на обиски беше конфискувано имущество на стойност около 130 милиона евро.

Арестуваните гангстери са обвинени в участие в мафиотски дейности, контрабанда на наркотици, рекет, пране на пари и други тежки престъпления. Според получената информация, като част от разследването са установени фактите за "намеса в дейността на държавните структури".

Камората е мощна престъпна организация, базирана в южната италианска област Кампания. За дейността и се знае от години, а голяма част от престъпните схеми са описани в няколко книги на журналиста Роберто Савиано. След като книгата му “Гомор” излиза на бял свят, последват поредица от арести на ключови фигури от подземния свят на Неапол, а самият Савиано е заплашен от мафиотите с убийство. Заради произнесената смъртна присъда журналистът и до ден днешен живее под постоянна охрана.