Нови опити да се избегне война в Украйна. Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна в Москва за среща с Владимир Путин. Според Макрон постигането на споразумение с руснаците още е възможно. Но още преди срещата говорителят на Кремъл каза, че Русия няма големи очаквания.

Еманюел Макрон започна от Русия своята обиколка, посветена на напрежението в Украйна и енергийната криза в Европа. Днес той е в Москва за среща с Путин. Утре ще е в Киев, за да се види с президента на Украйна. Веднага след това заминава за Германия, където ще се срещне с новия канцлер.

 „Мисля, че днешният ни разговор може да е началото на пътя, по който трябва да вървим. Пътят на деескалацията. Знаем каква е политическата и военната ситуация. Мисля, че днес можем да започнем да търсим полезните отговори на тази ситуация - полезни и за Русия, и за Европа”, заяви френският президент.

Руснаците настояват, че Западът не взима сериозно техните искания и сигнали. И предварително казаха, че не очакват да има пробив след днешната среща

„Естествено, че разбирам общата ни загриженост за ставащото в сферата на сигурността в Европа. Искам да ти благодаря, че Франция неизменно взима активно участие в изработването на принципните договорености в тази сфера”, каза в отговор Путин.

Докато вървят дипломатическите усилия, Украйна и Русия продължават да демонстрират военна мощ. Руснаците проведоха учения с модерни ракетни комплекси, недалеч от границата с Естония и Латвия. Руски изтребители участваха в друга акция - в Беларус, където се събраха вече 30 хиляди руски войници. В същото време украинската армия проведе учения недалеч от Кримския полуостров. Танкове и артилерия бяха изпратени в Херсонска област.

"От нашия опит срещу терористите в Донбас, танковете са движещата сила на всяка атака. Затова нашите противотанкови отряди трябва да бъдат разположени на определени позиции", заяви ген.-лейтенант Сергий Наев, командир на Генералния щаб на ВС на Украйна.

В истинско шоу за чуждестранната преса се превърна учението на украинските специални части в Чернобил. Край избухналия реактор на ядрената централа те тренираха бой в градска среда. А командосите бяха следвани от десетки оператори и фотографи. Въпреки военната активност, официален Киев продължава да смята, че Западът греши като очаква инвазия на руснаците в Украйна.

"Имаме едни и същи факти, но различна тяхна интерпретация", смята министърът на отбраната на Украйна - Олексий Резников.

А тези украинци, които интерпретират фактите като политиците на Запад, доброволно преминават военно обучение. В Харков много от явилите се на бойната подготовка бяха жени. Виктория Макарова е управител в строителна фирма.

"Има голяма опасност да нахлуят отново в нашата страна. Няма да избягаме и да изоставим Харков. Това означава, че трябва да се научим да го защитаваме", смята тя.

Организаторите на курсовете казват, че интересът се е повишил неимоверно много с трупането на руските войски край границите на Украйна