Запоите на британците удрят тежко икономиката на Обединеното кралство. На 1.4 милиарда британски лири (1.8 милиарда долара) се изчисляват загубите  годишно от хората, които идват на работа махмурлии или пияни, сочи изследване на Лондонския институт за проучване, цитирано от Блумбърг.

Според данните от анкетираните 3400 британски служители, те са с  39 процента по-малко ефективни, когато отидат на работа махмурлии. Анализът отчита този резултат заедно със средния разход за труд, за да се определи стойността на икономическите щети.

Институтът отбелязва, че правителството подценява цялостната икономическа загуба от алкохола, тъй като неговото измерване не взима предвид присъствието на работа на пияни или махмурлии, които са държали да се появят на работното си място въпреки състоянието си.

Като се отчете махмурлука на работа, официалното измерване на икономическите щети ще възлязат на 8.7 милиарда британски лири, посочват анализаторите.

Служителите, които са по-високо платени, е по-вероятно да дойдат на работа махмурлии или интоксикирани според проучването.

Друга особеност е, че по-заможните прекаляват по-често с чаашката. Анализът установява, че 55 процента от хората, печелещи над 60 000 британски лири годишно, са идвали на работа в такова състояние спрямо 29 процента от хората, които печелят под 10 000 годишно.  

Засега не е ясно какви биха били резултатите, ако подобно проучване се проведе в Русия или у нас.