Убийството на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе не е първият случай на убит премиер. Един от най-влиятелните политици в света беше убит днес, след като беше прострелян със самоделна пушка в гръб от бивш военен. 

Абе изнасяше реч преди да бъде прострелян, а по-късно почина от раните си в болницата. 

Според мнозина Абе още ръководеше страната, а новият премиер Фумио Кишида е негово протеже.

България

В България през 1996г. беше убит бившият премиер Андрей Луканов. За убийството му имаше задържани, но така и не се стигна до ефективни присъди. Самото дело се проточи близо 10 години и завърши с оправдателни присъди. Луканов беше убит пред дома си на ул. "Латинка" в София. Когато стана убийство Луканов също вече не беше премиер. 

Стефан Стамболов е убит през 1895г. след като вече не е премиер. Той съсечен след атентат в центъра на София. 

От Народния съд са убити и премиерите Богдан Филов и Иван Багрянов. 

В по-късни години в България има две убийства и на действащи премиери. През 1907г. Димитър Петков е убит в центъра на София от уволнен чиновник от Българската земеделска банка. След деветоюнския преврат от 1923г. премиерът Александър Стамболийски е убит жестоко в дома си. 

Швеция

През 1986г. в Швеция е убит премиерът на страната Улоф Палме. Палме е убит на улица в Стокхолм, а убийците му са неразкрити и до днес.

Сърбия 

През 2003г. снайперисти убиват сръбския премиер Зоран Джинджич. Убийството е организирано от Земунския клан, а след него сръбската полиция прави мащабна акция и арестува поръчителите и физическите убийци на Джиндич, които са осъдени на години затвор.