Легендата на “Пинк Флойд” Роджър Уотърс е изиграл ключова роля за спасяване на две малки момчета, които през последните 4 години са живели в контролирани от “Ислямска държава” сирийски райони.

11-годишният Махмуд и 7-годишният Айуб Ферейра са родени на остров Тринидад, но са отведени в Сирия от баща си, който става боец в терористичната групировка, пише 24 часа. Това се случва през 2014 г. само ден, след като по-малкият Айюб става на три. Майка им Фелиша Пъркинс-Ферейра остава да живее в тихо предградие на Порт ъв Спейн, столицата на карибската държава Тринидад и Тобаго. В Сирия те имат мащеха с белгийско гражданство.

Когато ръководената от САЩ коалиция засилва настъпателните си действия срещу така наречения халифат на “Ислямска държава”, бащата решава да изпрати тримата в по-спокойни райони. Какво се случва по време на пътуването, не е много ясно, но двете момчета са намерени изоставени край път от войници на кюрдско-арабските Сирийски демократични сили. Настанени са в лагер за семейства на убити или осъдени бойци на “Ислямска държава”, където остават месеци преди репортер на “Гардиан” да публикува тяхната история.

Смята се, че баща им е убит в края на 2017 г. по време на битката за Рака – последната крепост на “Ислямска държава” в Сирия. Мащехата е оцеляла, но се намира в друг лагер и не иска да се грижи за тях. Момчетата са открити на около 140 км от Рака в района на Дейр ез Зор.

От преживените ужаси децата са забравили името на своята майка, но носят нейна снимка. Точно тази фотография помага на репортери на британския вестник да я открият и да подхванат кампания за тяхното извеждане от Сирия.

Със случая се заема адвокат Клайв Стафърд Смит от международната правозащитна организация “Риприйв”, но се оказва, че въобще не е толкова просто това да се случи. Момчетата нямат документи. Твърди се, че са отвлечени от собствения им баща, но властите в Тринидад не откриват документални следи майката да е сигнализирала полицията за такова престъпление през 2014 г. Освен това я обвиняват, че не е подкрепяла с “достатъчно ентусиазъм” техните опити да решат проблема, преди адвокатът да ангажира с него легендарния рокаджия.

Уотърс не пести средства и авторитет, за да доведе нещата до щастлив край. Публично обвинява правителството на Тринидад и Тобаго, че не се интересува от съдбата на децата. След това финансира и участва в операцията по тяхното спасяване. Изпраща личния си самолет в Порт ъв Спейн да вземе майката и да я отведе до Североизточна Сирия, за да може тя да ги види и да потвърди пред местните власти, че наистина са нейни синове. Макар и гневни заради намесата на музиканта и вдигнатия от него шум, тринидадските власти все пак спешно издават нови документи на Махмуд и Айуб.

Така става възможно те да бъдат освободени от лагера, в който са държани през последните месеци, и да бъдат изведени от Сирия.“Гардиан” публикува подробен репортаж от спасителната акция. Репортер на вестника разказва, че когато се виждат за първи път, тримата се разплакват Първото нещо, което майката прави, е да почисти лицата на децата и да ги облече с чисти дрехи, които е донесла. По време на дългото пътуване с кола до сирийско-иракската граница двете момчета заспиват на коленете ѝ, а не след дълго и тя задрямва.

“За първи път съм спала спокойно от 4 години насам”, казва Фелиша Пъркинс-Ферейра, когато ѝ съобщават, че се налага да слязат от автомобила и да продължат с лодка по река Тигър, за да достигнат до най-близкия иракски граничен пункт, който стои отворен до късно заради тях.

След двучасова проверка работещите в него офицери потвърждават, че децата са отведени в Сирия против тяхното желание и макар да са живели в халифат на “Ислямска държава”, не представляват заплаха и могат да продължат пътуването си към Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан. Когато пристигат в града след полунощ, там ги посреща Роджър Уотърс. Развълнуван, той ги прегръща и настанява в апартамент на последния етаж на 5-звездния хотел “Ротана”.

На следващата сутрин се качват на частния му самолет, за да пристигнат в Лондон и психолози да започнат да им помогат да се справят с кошмарите от преживяното в Сирия. “Гардиан” публикува снимка как двамата пътуват в кожени кресла и с любопитство гледат през прозорците на летящата машина.

“Ще направим така, че те да имат наистина продуктивен и хубав живот”, казва адвокат Клайв Стафърд Смит. Айуб мечтае да стане професионален футболист, докато Махмуд иска да играе крикет. Майка им разказва, че е получавала откъслечни сведения какво става с тях в Сирия през последните 4 г.

“Понякога не ядях с дни, защото си мислех, ако те не ядат, защо аз трябва да се храня”, споделя тя. Фелиша е много признателна и благодарна на всички хора, които са помогнали да си върне децата. Иска да се срещне с тях и просто да ги прегърне. В халифата на “Ислямска държава” момчетата са обучавани да стрелят и да се бият. Тъй като заявяват, че баща им ги е завел там против тяхната воля, случаят се квалифицира като отвличане.

Властите в Тринидад обаче загадъчно посочват в специална декларация, че темата е чувствителна и тепърва ще се изяснява кога и как те са заминала за Сирия. Спасителната акция за Айуб и Махмуд се смята за голям пробив, тъй като те са първите деца на членове на “Ислямска държава”, изведени от страната от неправителствена организация.

Досега поелите управлението в Североизточна Сирия кюрдско-арабски сили настояваха, че само правителства на чужди държави могат да искат връщане на свои граждани. Твърди се, че има още стотици деца като братята Ферейра, които не могат да си тръгнат от опустошените от войната райони поради неуреден статут.

Кюрдските власти многократно призовават своите западни партньори да си ги приберат в собствените държави, но повечето предпочитат да не се захващат със сложната тема. Сред тях има деца, които са родени в халифата, родителите им са загинали и са приютени в кюрдски лагери.

“Аз съм от Великобритания и знам, че и британското правителство не изпълнява своите задължения по този въпрос. Има данни, че в лагери живеят най-малко 12 британски деца. Съществува и голям проблем с държаните затворници”, каза адвокат Клайв Стафърд Смит.

Той ще продължи да помага на още жени и деца на бойци от “Ислямска държава” да се върнат в своите страни.

Има близо 900 бивши членове на терористичната организация, които са задържани от кюрдите. Техни 500 жени и 1000 деца от 44 държави се намират в лагери. Очаква се броят им да расте, тъй като кюрдскоарабската коалиция продължава да освобождава селища, все още контролирани от “Ислямска държава”. Засега само Казахстан, Русия, САЩ, Индонезия, Судан и Ливан са допуснали някои свои граждани да се върнат.

Европейските държави отказват и по този начин прехвърлят цялата отговорност за тези хора върху кюрдско-сирийската администрация. Според “Хюман райтс уоч” местните власти в Североизточна Сирия не могат сами да се справят с оцелелите хора на “Ислямска държава”.

“Задължително е да се намерят алтернативни решения и заподозрените в тежки престъпления да бъдат съдени. Най-добре е за тези от Европа това да стане в държавите, от които са пристигнали”, казва Надим Хури, директор на отдела по тероризъм и контратероризъм в правозащитната организация.