Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Европа може да се върне към това, което той нарече "кошмарът на военната конфронтация".

На конференция за европейска сигурност в Швеция Лавров изложи идеята за нов европейски пакт за сигурност, за да се опита да спре разширяването на НАТО на изток.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен предупреди за "сериозни последици", ако Русия атакува Украйна. 

Това идва на фона на руските войски, които стават все повече на границата с Уукрайна. Според Украйна тяхната бройка вече е 90 000 войници.

Москва отрича, че подготвя атака срещу Украйна и обвинява Киев, че лъже.

Напрежението между двете Русия и Украйна е доста голямо, а Русия заяви, че е арестувала трима агенти на украинските тайни служби. 

Един от тримата е обвинен в планиране на терористична атака, докато другите двама са се опитвали да събират разузнавателна информация, съобщи Федералната служба за сигурност на Русия.

Блинкен намекна за възможността за преки преговори между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин в близко бъдеще.

Руското външно министерство се надява срещата на върха Путин-Байдън да се състои през следващите дни, но не е определена дата, предаде агенция Интерфакс.

По-рано тази седмица президентът Путин каза, че Русия ще търси гаранции на САЩ, че НАТО ще ограничи присъствието си в Украйна, която не е член на алианса за сигурност.