2021 г. започва силно с пика на метеорния поток "Quadrantid" /Квадрантите/, който НАСА нарича един от "най-добрите годишни метеорни потоци". Красивият феномен е в своя пик този уикенд - от събота, 2 януари - до неделя, 3 януари. Най-силно се очаква те да се виждат около 16:30 в неделя. Тогава обаче още у нас е светло, а и в Южното кълбо зрелищети е по-трудно за улавяне. 

Квадрантидите имат потенциала да бъдат най-силният метеорен дъжд през годината, но обикновено не го оправдават поради кратката продължителност на максималната активност (6 часа) и лошото време в началото на януари.

Средната почасова активност, която може да се очаква при тъмно небе, е 25 падащи звезди. Тези метеори обикновено нямат постоянни влакове, но често произвеждат ярки огнени топки. Поради високата северна деклинация (небесна ширина) тези метеори не се виждат добре от южното полукълбо.

Какви са Квадрантидите?

Според НАСА Квадрантидите се връщат всяка година между 28 декември и 12 януари. За първи път, наблюдавани през 1825 г., те произхождат от малкия астероид 1003 EH1, който е открит от обсерваторията на Лоуъл Обсерватория за търсене на околоземни обекти през март 2003 г.

Изглежда, че метеорите се излъчват от съзвездие, наречено "Quadrans Muralis", което вече не съществува. Това съзвездие обаче не е действителният източник на метеорите.

„Алтернативно наименование на Квадрантидите е Bootids, тъй като метеорите изглежда се излъчват от съвременното съзвездие Bootes“, казва НАСА. "Въпреки че съзвездието вече не може да бъде разпознато, то се смяташе за съзвездие достатъчно дълго, за да даде името на метеорния поток."

Квадрантидите отбелязват последния метеорен порой за сезона, изпреварвайки няколко месеца с малко небесна активност в началото на новата година. То има потенциала да бъде един от най-силните на годината, заедно с Персеидите и Геминидите.

По време на краткия прозорец от събота вечер до неделя сутрин има шанс да забележите между 60 и 200 метеора на час, пътуващи с 25,5 мили в секунда. Квадрантидите са известни с ярки метеори от огнена топка, които са по-големи експлозии на цвят и светлина, които продължават по-дълго от средната метеорна ивица.

Въпреки потенциала на душа, той ще бъде кратък: прозорецът на максимална активност е само шест часа.

"Причината пикът да е толкова кратък се дължи на тънкия поток от частици на душа и на факта, че Земята пресича потока под перпендикулярен ъгъл", казва НАСА.

Северното полукълбо е най-доброто място за разглеждане на Квадрантидите, но лошите метеорологични условия в началото на януари също затрудняват гледането. Дори небето да е чисто от облаци, почти пълна намаляваща луна продължава да свети ярко през уикенда, правейки засичането на метеори трудно.

За разлика от много други популярни метеорни потоци, които достигат връх в продължение на няколко нощи, времето за гледане на Квадрантидите е от съществено значение за забелязването на метеори. Според Международната организация за метеори, пикът се очаква да се случи около 14:30 UTC в неделя - което означава, че най-добрият шанс за гледане на душа в Северна Америка ще бъде в ранните часове на неделната сутрин.

Подобно на всички метеорни потоци, и вие ще искате да се отдалечите от ярките градски светлини за най-добри условия на гледане, легнали плоски по гръб и давайки на очите си около 30 минути, за да се приспособят към тъмнината. Облечете се за зимно време и бъдете търпеливи - шоуто ще продължи до зори.

След Квадрантидите, нов метеорен поток няма да се появи повече от три месеца, когато Лиридите и Ета Аквариди се завърнат през април.