Огромните пожари в Сибир може да са дело на криминални групировки. Според руските власти, огънят е умишлен, вероятно, за да се прикрие незаконна сеч.

Руската военна авиация приключи задачите си по гасенето на пожарите в Красноярския край. Борбата продължава в другите тежко засегнати райони. Специализирани самолети са загасили огнища с площ 1 милион и половина декара, като за 4 дни са излели над пламъците над 8 милиона тона вода.

Властите твърдят, че огънят е обхванал 31 хиляди квадратни километра гори, а според природозащитници, площта е по-голяма - над 40 хиляди кв.км

Пожарите са с площ приблизително с размерите на Белгия или американския щат Мериленд. Районът, обхванат от пламъци, включва отдалечени, необитаеми гори в Красноярск, Якутия и Иркутск.

Прогнозите за времето не са обещаващи – през следващите няколко дни се очакват жеги от около 30 градуса по Целзий. Ситуацията може да застраши местното население, тъй като пожарите могат достигнат до обитаемите райони, предупреждават от „Грийнпийс”.