Без повече локдауни, затворени заведения, барове и стадиони? Това е възможно с  петминутния тест за COVID-19, направен в Обединеното кралство, който може да бъде ключът към стартирането на завръщането живота, пише „Дейл Мейл”.

Йоркширската фирма Avacta е разработила нов супер бърз тест за вируса, който е в последния си етап на тестване в правителствената лаборатория Porton Down.

Разработчиците на теста казват, че той е по-точен и по-бърз от използваните в момента в САЩ и другите страни тестове. За надеждните тестове са необходими около 30 минути, за да има резултат.

В понеделник Борис Джонсън се очаква да разкрие пътят за отхлабване на мерките, като според английския таблоид, не е изключено тестът да бъде обявен от премиера, като възможно решение.  Джонсън е готов да позволи на кръчмите и баровете да обслужват хората на открито от април, а от май с ограничено присъствие и вътре.

Но за индустрията на развлеченията на живо, пътят към нормалността ще бъде много по-дълъг поради риска от предаване на вируса, който идва с големи тълпи.

„Надяваме се, че петминутно бързо тестване - което е много по-кратко от 30-минутната опция, налична в момента - ще бъде използвано при допускане до големи събития”, каза главният изпълнителен директор на UK Music Джейми Ньоку-Гудуин.

„Ако бъде одобрен тестът и се установи, че е ефективен, той  може да промени ситуацията в усилията за спасяване на британската музика на живо и спасяването на лятото ни”, каза промоутърът.