Климатичен апартейд може да настъпи на Земята. Това означава, че богатите ще могат да си плащат, за да избягат от жегите и глада, причинен от климатичната криза, в която навлиза планетата ни, а останалата част от света ще страда.

Притеснителната прогноза идва след доклад на експерт по човешките права от ООН.

Експертът Филип Алстън смята, че влиянието, което ще окаже глобалното затопляне, ще засегне не просто базисни права като право на живот, достъп до храна и питейна вода, както и дом за милиони хора, но ще доведе и до криза на демокрацията и спазването на законите.

Алстън предупреди, че "климатичните промени застрашават да унищожат последните 50 години напредък... в намаляването на бедността".

Докладът на Алстън ще бъде представен пред Съвета по правата на човека към ООН през следващата седмица. Експертът цитира предишни изследвания, според които климатичните промени може да оставят 140 млн. души в развиващия се свят без дом до 2050 г.

"Извратено, докато бедните хора са отговорни само за една малка частица от глобалните емисии, те ще понесат по-голямата част от тежестта на климатичните промени и имат най-малък капацитет да се защитят", изтъква Алстън в документа.

Кризата с климата може значително да увеличи разделението на класите. Рискуваме сценарий на "климатичен апартейд", в който богатите плащат, за да избегнат прегряване, глад и конфликти, докато останалата част от света е оставена да страда.

Може да се стигне до обществен разрив, неравенството между различни групи ще се увеличи. Крайните националисти, ксенофоби и расисти ще бъдат стимулирани, а балансът между граждански и политически права ще стане изключително труден.