Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и семейството му са били ваксинирани с китайска експериментална ваксина срещу коронавирус през последните седмици, каза американски анализатор, позовавайки се на два неназовани японски източника.

Хари Казианис, експерт от Северна Корея в Центъра за изследване на националните интереси във Вашингтон, каза, че освен на семейство Ким, китайската ваксина е била поставена и на няколко висши служители на Северна Корея.

Не е известно коя фармацевтична компания е доставила ваксината на севернокорейския лидер или дали е доказано, че е безопасна, добави Казианис.

„През последните две-три седмици Ким Чен Ун и редица други висши служители от семейство Ким и властите бяха ваксинирани срещу коронавирус благодарение на ваксина, разработена от китайското правителство“, пише Казианис в статия за 19FortyFive.

Той добави, че поне три китайски компании работят за разработването на ваксина срещу COVID-19, включително Sinovac Biotech, CanSino Biologics и Sinopharm Group.

Sinopharm казва, че нейната ваксина вече е получена от близо милион души в Китай, въпреки че не е известно дали някоя от трите компании е започнала третата фаза на клиничните изпитвания на своите експериментални коронавирусни ваксини.