Плановете за ваксинация вече са на фокус в много страни в света, въпреки че никоя компания не е финализирала напълно своя продукт. От СЗО са доста оптимистични и заявиха, че ваксините срещу COVID-19 откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията..

Експертите, обаче предупредиха, че  първоначално доставките ще бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

От СЗО вече споменаха за „нарастващ консенсус“, че първи трябва да получат ваксината възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

Русия

Президентът Владимир Путин нареди на властите в Русия да започнат мащабна ваксинация в страната срещу COVID-19 още от следващата седмица, предадоха световните агенции.

В същото време руският президент все още не се е ваксинирал срещу коронавируса.

„Искам от вас да организирате работата така, че в края на следващата седмица да сме започнали с мащабното ваксиниране“, каза Путин по време на видеоконферентна среща с вицепремиера Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването.

САЩ

Бившите президенти на САЩ Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън предлагат да се ваксинират срещу COVID-19 публично пред камерите, за да насърчат доверието на хората към безопасността на ваксината, след като Американската администрация по храните и лекарствата разреши разпространението й, предава СиЕнЕн.

Фреди Форд, говорителят на Буш, каза пред Си Ен Ен, че 43-ият президент на САЩ се е свързал с д-р Антъни Фаучи - директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и д-р Дебора Биркс - координатора на Белия дом по въпросите за коронавирус, за да разбере как може да помогне за популяризирането на ваксината.

Великобритания

Доктор Пени Уорд от Лондонския кралски колеж обясни, че бързото разрешаване на ваксината във Великобритания може да се обясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ).

"За разлика от ЕАЛ, АРЛЗП може да задава въпроси на всеки етап и да получава отговори по-бързо, защото е една агенция", каза тя в изявление.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок увери, че Брекзитът е позволил на Великобритания първа да одобри ваксината, но АРЛЗП внесе известен нюанс, като увери, че следва същите процедури като европейците.

Кой ще бъде ваксиниран?

Ваксинациите ще са доброволни и започват от началото а следващата седмица в девет приоритетни групи. На първо място са обитателите на старческите домове, следвани от лекуващия персонал и хората над 80-годишна възраст, а хората над 50 години са последни.

Ваксинирането на бременни жени и на деца не се препоръчва, освен по изключение.

От следващата седмица ще са налични 800 000 дози от тази ваксина, което ще позволи на първо време да бъдат ваксинирани 400 000 души от приоритетни групи. Те ще бъдат директно потърсени от здравните служби и ще получат по две дози ваксина в интервал от 21 дни.

Това ще е "най-голямата ваксинационна кампания в историята на страната ни", заяви шефът на английската служба за обществено здравеопазване Саймън Стивънс.

Какви са техническите предизвикателства?

Ваксината на Пфайзер и Бионтех трябва да се съхранява при много ниски температури, между минус 70 и минус 80 градуса.

Дозите ще се доставят от завода на Пфайзер в белгийското селище Пюрс.

Председателят на експертната група на Комисията за хуманна медицина професор Мунир Пирмохамед обясни на пресконференция, че ваксината е "стабилна за кратко време при 2 - 8 градуса, което позволява транспортирането й към местата за ваксинация".

Пфайзер впоследствие уточни на пресконференция, че ваксината може да се съхранява в продължение на пет дни при температури между 2 и 8 градуса.

"Ваксината ще бъде в правителствените складове най-късно до уикенда", каза директорът на британския клон на Пфайзер Бен Озбърн и уточни, че достъп до ваксината ще се получава само чрез държавната здравна служба, а не чрез частни фирми.

Според здравния министър Мат Ханкок 50 болници в цялата страна са готови да получат ваксината. Освен в болници хората ще могат да се ваксинират във ваксинационни центрове, аптеки или поликлиники.

Според в. "Дейли телеграф" армията ще е натоварена със създаването на 10 големи ваксинационни центъра в големите градове. Някои от тях ще са в конферентни зали или стадиони.

Колко време ще е нужно за ваксиниране на населението?

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех за 2020 и 2021 г., което ще позволи да се ваксинират 20 милиона души, или малко под една трета от населението.

"Няколко милиона" дози ще пристигнат този месец, съобщи здравният министър Мат Ханкок.

Страната с население от 66 милиона души е поръчала ваксини и от други лаборатории, включително 100 милиона дози от ваксината на учените от Оксфордския университет и британската лаборатория АстраЗенека и 60 милиона дози от ваксината Новавакс.

Ще са необходими няколко месеца за ваксиниране на най-уязвимите към вируса групи от населението.