Италия беше една от първите страни в Европа, която регистрира случай на коронавирус в Европа. Първите случаи бяха регистрирани в края на януари в Рим. След това нещата се промениха изключително бързо. В рамките на месец страната пламна и се превърна в държавата с най-много случай в Европа, а след спада на вируса в Китай Италия стана и с най-много случаи в света. Смъртността също беше много висока, а най-засегнати бяха най-богатите и един от най-населени региони в Италия - Пиемонт и Ломбардия. 

След първата вълна Италия започна да се възстановява от шока, който преживя, но втората вълна също удари сериозно страната. Най-засегнатите региони отново са Пиемонт и Ломбардия. Двете северноиталиански региона с центрове градове като Торино и Милано попадна в така наречената червена зона. През втората вълна от правителството решиха да не правят пълно затваряне, както беше през пролетта. Правителството отказва да взема крайни мерки на национално ниво и оставя отговорността на това на регионалните губернатори и кметове на общините сами да определят мерки извън тези в рамките на трите зони.

В моментна страната е разделена на три зони - червена, оранжева и жълта. Всяка седмица се преглежда статистиката със заразени от дадените региони и се преценява дали да не бъде преместен определен регион в някоя от зоните. Когато един регион влезе например в червената зона поне 2 седмици в него влизат правилата и ограниченията, които са приети за червената зона. Първоначално четири региона попаднаха в зоната, а сред тях бяха Пиемонт и Ломбардия. В момента в списъка в червената зона са седем региона - Провинция Болцано, Калабрия, Кампания, Ломбардия, Пиемонт, Тоскана и Вале д'Аоста.

Кой попада в червената зона - това са регионите с най-голям брой случаи на коронавирус. В зоната ограниченията са най-големите жителите на регион, който е в червената зона могат да излизат само до работа, училище и когато трябва да напазаруват всичко най-необходимо. В оранжевата зона са регионите, които има доста случаи, но те все още са контролирани. В жълтата зона попадат регионите със среден риск. 

Ето и какви са ограниченията: 

Жълта зона:

Вечерен час до 22:00ч. всички трябва да са си у дома до 5:00ч. сутринта. Може да се излиза само при ходене на работа, училище, за медицинска помощ и при пазаруване на всичко най-необходимо. Затварят се търговските центрове в тях работят само аптеки и магазини за хранителни продукти. Затварят се музеите и галериите. Гимназиите учат дистанционно. Детските градини, началните училища и средните училищата учат присъствено. Затворени са университетите и те учат дистанционно. С 50% е намален курсът на градския транспорт. Изключение прави училищният транспорт. Затворени са развлекателни центрове като дискотеки, игрални зали и други. Баровете и ресторантите затварят в 18:00ч. Няма ограничения в доставките на храна. Басейни, спортни зали, театри и кина са затворени. 

Оранжева зона: 

Вечерният час важи и за тази зона между 22:00ч. и 5:00 италианско време всички трябва да са у дома. Изключения се правят само при извънредни ситуации и при работа. Забранено е придвижването от една община в друга или от един регион в друг. Изключение се правят само при медицински причини или работа, които трябва да бъдат доказани. Баровете и ресторантите работят до 22:00ч. Няма ограничения в доставката на храна. Търговските центрове са затворени с изключение на аптеки и хранителни магазини. Затворени са музеи и галерии. Гимназиите учат дистанционно. Детските градини, началните училища и средните училищата учат присъствено. Затворени са университетите и те учат дистанционно. С 50% е намален курсът на градския транспорт. Изключение прави училищният транспорт. Затворени са развлекателни центрове като дискотеки, игрални зали и други. Басейни, спортни зали, театри и кина са затворени. 

Червена зона: 

Вечерен час от 22:00 до 5:00ч. Забранява се напускането на общината. Пътуването е сведено до минимум с изключение ако не се докаже, че е поради медицинска причина или по работа. Баровете и ресторантите работят до 22:00ч. Няма ограничения за доставките на храна. Затварят се магазини с изключение на супермаркети, магазини за вестници, цигари, аптеки, фризьорски и бръснарски салони. Затворени са салоните за красота. Всички учат дистанционно с изключение на детски градини, начални училища и прогимназии. Аматьорският спорт е спрян. Професионалният продължава без публика. Спортните центрове са затворени. Тренировки на открито могат да се практикуват само в индивидуална форма и близо до дома. Затворени са музеи, галерии, театри, кина, фитнеси, игрални зали, барове и други. Общественият транспорт е намален на 50% с изключение на училищния транспорт.

Всички 21 региона в Италия са разделени в трите зони. На този етап седем са в червената зона, девет се намират в оранжевата и пет в жълтата. Като цяло обаче за момента правителството отказва да взема крайни мерки на национално ниво, а оставя отговорността на регионалните губернатори и кметове на общини сами да предприемат мерки около тази рамка на трите зони

Десислава Юнакова живее в Милано и преживява първата вълна от коронавирус, но решава да се върне в Пловдив и в момента работи дистанционно. Тя разката пред Traffic News каква е ситуацията в страната. "Моето мнение е, че около втората вълна и справянето с нея имаше и има много несигурност, което допълнително натоварва хората. През октомври, конкретно в Милано, като съчетаеш национални с местни мерки се въвеждаше някаква нова, дори малка забрана, през няколко дни. За пример, една вечер отивам до магазина за напазарувам за вечеря и виждам, че продажбата на алкохол след 18ч е забранена, така че дори бутилка вино не можеш да си вземеш. Също така намалиха работните времена на ресторантите, имаше лимит на максимум шест човека на маса, после станаха четири, въведоха вечерен час. Сега вече Ломбардия е червена зона, така че за ресторанти не може да става въпрос. Въобще не беше ясно дали и кога ще има нов локдаун, дали отново ще забранят движението между региони и съответно чужбина, така че решихме направо да си идваме докато още можем. Хората там обаче няма къде да избягат от неясната ситуация и очертаващата се цяла зима затворени вкъщи."

Тя коментира и протестите в страната, които в момента стихват и как се отразява на малкия бизнес новите мерки.

"Относно протестите, мисля, че бяха моментно явление. Представиха ги като предимно крайни групи и ултраси. Като цяло нагласите в Северна Италия, Милано и региона конкретно, са доста уважителни към мерките, така че не се учудвам, че не са продължили. Там някак не е „готино“ да не ти пука за вируса, но според мен е до голяма степен заради бизнесите, които в доста голяма степен могат да работят от вкъщи и са съсредоточени в Милано. Ситуацията обаче е много тежка за малките бизнеси, които са много в Италия. Там много хора се издържат от заведения, малки барове (така казват на малките кафенета, където хората минават за бързо кафе и кроасан сутрин към работа), които разчитат на оборот, защото цените като цяло са достъпни. За тези хора реално до март догодина ще стане почти година без нормален бизнес и вече се виждат доста места, които са затворили „завинаги“."

Ето и някои от любопитните ограничения в отделните градове:

В Лигурия ще има защитени часове за пазаруване за хората над 65 години базирани на отстъпки. От понеделник до петък, от 13 до 16 определени супермаркети ще предлагат 10% отстъпка на хляб, плодове, зеленчуци за хора над 65. Всички местни плодове и зеленчуци ще имат 5% отстъпка

От 9 до 11 през седмицата всички пазари ще имат поне 5% отстъпка, а за възрастните, които похарчат поне 20 евро ще има безплатен паркинг. За момента единствено пазарът в Болцането предвижда защитен час за възрастни от 10 до 11 като в България. 

В Геноа забраняват разходките по крайбрежието през уикенда.

В Лацио се обсъжда въвежда затваряне през почивните дни на всички търговски структури над 2500 кв м освен аптеки и хранителни магазини.

В Палермо от понеделник затварят всички училища. 

Министърът на регионалните работи Франческо Боча е обявил план за отваряне на COVID хотел във всяка провинция, което да улесни работата на болниците.

Дали Италия ще се справи с втората вълна от коронавируса все още не е ясно, защото по-скоро страната ще бъде засегната много икономически. Със сигурност и много от малките и средните бизнеси ще фалират и изчезнат. Несигурността и страха обаче остават водещи и близо 9 месеца след първия случай на коронавирус. Новите случаи варират от 35 000 до 40 000 на денонощие. Общо всички случаи вече минаха над милион, а смъртните случаи са над 44 000. Това, че коронавирусът удари и двата най-мощни икономически центъра на страната Милано и Торино също може да се отрази дългосрочно и да има сериозни последствия за икономиката.