Посрещането на Нова година е свързано с различни обичаи и традиции в различните страни. Някои са типични и се изпълняват само в определени региони по света, а други – само в една страна. И въпреки че тази година ще бъде много различна заради пандемията от COVID-19, все пак някои традиции ще се спазят. 

Англия

Традицията на Острова повелява първият човек, който влезе в дома след посрещането на Нова година, да бъде млад мъж, с тъмна коса, който да носи подаръци: хляб – за да бъде пълна годината, сол – за да бъде богата и въглища – за да бъде топло. Малко неразбираеми за нас, но подобни поверия в България има за Игнажден, който се отбелязва на 20-ти декември. Според българските традиции, какъвто човек влезе първи на този ден в къщата, такава ще бъде годината. А според още по-стари вярвания, такъв ще бъде полът на бебетата (животните), които ще се родят през годината.

Япония

В Страната на изгряващото слънце новата година се нарича Oshogatsu. Това е време, в което се събира цялото семейство. Домът се украсява с природни декорации като цветя, сливи, бамбук, борови клонки, които пък имат своята специална роля и символика в празника. Сливовите клонки са за бързото порастване на японските деца, бамбуковите – за да бъдат японците силни, а боровите – за да живеят дълго.

Китай

Червеният цвят е смятан за символ на щастието и дома в страната. По време на новогодишните празници вратите се боядисват в червено, използват се фенери в същия цвят, а на децата се раздават опаковани в този цвят подаръци.

Испания

В страната се счита, че за да имате щастлива и късметлийска година, трябва да изядете 12 гроздови зърна точно в полунощ. Зърната са 12 – по едно за всеки един удар на часовника на полунощ при посрещането на Нова година.

Италия

Специфично за италианците е да облекат нови дрехи и с тях да посрещнат новата година. Е, немалка част от световния моден бизнес е именно там, така че избор на марки и дрехи – колкото им душа поиска. Та, в новогодишната нощ, освен да се облекат с нови дрехи, италианците си разменят и подаръци, като пакетите трябва да съдържат изненада, която да отправя лично послание към получателя.

Австралия 

Ако не сте почитатели на лютата и студена българска зима, когато именно се пада и Нова година, може да отскочите до Австралия. В страната по това време на годината е точно средата на лятото. По традиция новата година се посреща при Операта в Сидни. Именно Сидни е един от градовете, където милиони хора се стичат, за да се насладят на изключително красивото и популярно по цял свят светлинно шоу, което започва доста по-рано, като грандиозният финал е именно в полунощ на пристанището.