Великден е един от най-светлите празници за всички християни. Изпълнен с обичай и традиции празникът обединява хората. Във всички страни има едно общо нещо. Семейството се събира, за да почете възкресението на Исус Христос. От малки знаем, какви са традициите за Великден в България. Но знаете ли, какви обичай има и в другите държава?

Полша


На Великден в Полша се поливат с вода. Smingus-Dyngus е традиция, на която на Велики понеделник младите момчета се опитват да напръскат с вода други хора. С кофа, воден пистолет или балон с вода, важното е традицията да бъде спазена.

В Полша на празничната трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най-популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло.



Швеция

Хората и най-вече децата се маскират като вещици, които се бият с дявола. Децата раздават рисунки с надпис „Честито Възкресение Христово” и получават дребни монети и сладкиши.  

За празника шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. Великденските яйца се правят от картон с голям, красив бонбон вътре.

Много старо и необикновено е и финландското ястие мямми – сладко печиво от ръжено брашно с препечен до кафяво малц. Мямми се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво, и се поднася като десерт със сметана и захар.

Австралия

Тук Великден е малко по-различен. В повечето европейски страни празникът се асоциира с Великденския заек и шоколадови зайчета, но не и тук. Тъй като в земята на кенгурата зайците не са никак сладки и любими животни за повечето хора, те са вредители и унищожават голяма част от реколтата, Великденският заек отсъства.

Боядисаните яйца в Австралия ги носи билби – торбесто животинче с голям нос и дълги уши. И съответно производителите на шоколад предлагат продуктите си за Великден ги правят с формата на билби.

Бразилия и Латинска Америка

Тук обичаят е доста по-различен. Набляга се на предателството, довело до разпъването на Иисус Христос на кръста.

Традицията повелява по време на празничните шествия демонстративно да бъдат изгаряни парцалени кукли, оприличаващи се на Юда – ученикът на Христос, който го предава за 30 сребърника.

В течение на времето това се е видоизменило и сега това често са чучела на реални хора, символизиращи злото. Палени са образите на американския президент Джордж Буш, на венецуелския Николас Мадуро, преди две години в Мексико изгоря Доналд Тръмп, а понякога са просто събирателни образи на мафията или корумпираните политици.

Великобритания

Освен, че се събират със семействата си за празника в различни градове в страната се организират паради. Хората си изпращат поздравителни картички, разменят си яйца и украсяват храмовете и домовете си с бели лилии, които символизират непорочността. 

И тук, както и в Германия символ на този празник става Великденският заек, който крие пъстроцветните яйца в градините на къщите, които децата трябва да открият и съберат.

Бермудите

Хората пускат хвърчила, защото навремето един мисионер обяснил символа на кръста чрез хвърчило.

Гърция

Всички знаят за, че гърците обичат да чупят чинии, когато се веселят и за Великден не е по-различно, но определено е по-грандиозно. Специално за празника се изпичат гигантски глинени делви, които местните трошат, хвърляйки ги от балконите.

Предполага се, че обичаят е наследен от венецианците, които на Нова Година имали навика да изхвърлят стари вещи през терасите. Във всеки случай внимавайте с ходенето по улиците, ако сте на почивка точно във великденския период.

Германия

В различните немски провинции има и разлики в обичайте. Традиционно се пекат плетени сладкиши, подобни на нашите козунаци. Закуската на празника е семейна. А децата се забавляват, като търсят скритите кошнички пълни със сладкиши, подаръци и шоколадови зайчета, които са скрити в градините и дома.

В северните части на Германия има традиция да се палят великденски огньове или „великденско колело”, което е от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама. То се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта.