Жител на северен Израел, на 75 години, който е страдал от рак и е претърпял няколко инфаркта, почина днес в дома си, след като му беше поставена ваксина срещу ковид-19.

До момента не е установена връзка на смъртта с ваксинацията. Създадена е комисия за установяване на причините за фаталния край. Това съобщи пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването.

„Пациент с рак с множество сърдечни пристъпи в миналото, 75-годишен мъж в северната част на Израел, беше ваксиниран срещу коронавирус тази сутрин и почина у дома си малко след ваксинацията. Първоначалният скрининг не разкри връзка между фаталния случай и ваксината, кампанията за ваксиниране продължава”, пише в съобщението.

Министерството на здравеопазването на Израел обяви днес нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавируса, с поставени 98 916 ваксини.

Така общият брой на ваксинираните в страната достигна 379 000. С това Израел води в света по ваксинации на глава от населението, а здравният министър обещава да увеличи темпото.

В изявление министърът на здравеопазването Юли Еделщайн похвали различните органи и доставчици за тяхната работа по бързото прилагане на ваксината, както и обществеността за ентусиазма й да я получи.

„Ще продължим по този начин и ще увеличим темпото още повече”, каза той.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари.

В неделя Израел стартира третата национална блокировка от началото на пандемията, за да ограничи броя на заразените и разпространението на ковид-19. Първоначално се планираше тя да продължи две седмици, но властите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец.

Новите правила забраняват на израелците да влизат в дома на друг човек; ограничават движението до един километър от дома, с изключения, като например за ваксинация; заключени са магазини, места за отдих и развлечения; ограничен е обществения транспорт до 50% от капацитета. Глобите за нарушителите са до 155 долара. Силите за сигурност установиха стотици контролно-пропускателни пунктове по магистралите в страната.

Наложи се полицията да разпръсква със сила демонстрации на ултрарелигиозни евреи срещу ваксинациите и ограниченията.