Руснаците гласуват днес на местни и регионални избори, белязани от вълна от протести в предишните седмици.

Протестите, съсредоточили се в столицата Москва, избухнаха, след като изборните власти не допуснаха до участие в изборите няколко видни опозиционни политици заради технически пропуски като например невалидни подписи.

"Избирателната комисия заяви, че от 6000 подписа, получени от мен, 2000 били невалидни, макар че това не беше вярно", каза пред ДПА един от тези политици, Александър Соловьов от продемократичното движение "Отворена Русия", предаде vesti.bg.

По време на вълната от протести, която продължи повече от месец и половина, бяха задържани около 2000 души. Редица привърженици на опозицията обвиниха полицията, че е използвала прекомерна сила.

В интернет циркулираха видеа, на които се вижда полицаи нееднократно да бият протестиращи при задържането им.

Председателят на изборните власти Елла Памфилова заяви два дни преди изборите, че е била нападната посред нощ с електрошок от лице, влязло в дома й.

Като ръководител на ЦИК на Русия Памфилова беше отговорна за недопускането на опозиционните кандидати до изборите за общински съвет в Москва.

Полицията в Московска област е задържала заподозрян за нападението срещу Памфилова, той е родом от републиките в Средна Азия и е роден през 1983 г., заяви говорителка на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.

Представянето на прокремълския лагер

Шестнадесет руски региона избират своите губернатори. Местните депутати ще бъдат избрани в 13 региона, включително и на украинския полуостров Крим, анексиран през 2014 г.

Руските избиратели, засегнати от нарастваща бедност и противоречива пенсионна реформа, са готови да накажат представителите на управляващата партия "Обединена Русия" според последните местни проучвания.

Много кандидати, които са настроени прокремълски, участват като независими в опит да се дистанцират от "Обединена Русия". Такъв е случаят на шест от 16-те проправителствени кандидати за власт, които искат да бъдат избрани или преизбрани за управители.

Според политическите анализатори тези избори ще бъдат тест за способността на властите да мобилизират избирателите след падането на популярността на Владимир Путин и "Обединена Русия".

Втори кръгове?

Дори и със спад в популярността, управляващата партия остава в голяма степен фаворит. Радва се на подкрепата на обществените медии, държавния апарат и многото препятствия, които се поставят на пътя на опозицията.

Но не е изключено някои прокремълски кандидати да не бъдат избрани на първия тур, което би било истински провал за властта.

През 2018 г., по време на предишните регионални избори, бе необходим втори тур в четири региона. В Далечния Изток, на територията на Приморие, обвиненията за нередности в полза на прокремълския кандидат дори принудиха властите да проведат нови избори. Прецедент невиждан дотогава.

"Гласувайте интелигентно"

Изборите за парламента в Москва ще изпробват способността на основния противник на Кремъл Алексей Навални да мобилизира опозицията преди парламентарните избори през 2021 г. Той призова избирателите да „гласуват интелигентно“.

След изключването на кандидатите на опозицията, последвалите протести и репресиите, Алексей Навални призова московчани да подкрепят онези, които имат най-добрия шанс да победят кандидатите на Кремъл.

Повечето от тях са комунисти. Той призова хората и в други градове да направят същото. За да насърчи руснаците да следват тези препоръки, неговият екип публикува в последните дни ежедневни разследвания, обвиняващи висши служители в корупция.

Санкт Петербург

Действащият губернатор Александър Беглов, близък до Владимир Путин, трябва да спечели без затруднения при липса на реална конкуренция.

Единственият му силен опонент, директорът и кандидатът на Комунистическата партия Владимир Бортко, внезапно оттегли кандидатурата си миналата седмица, а двамата останали кандидати не би трябвало да го засенчат.

Но степента на неговата победа остава несигурна и опозицията уверява, че властите се подготвят да фалшифицират вота. Независимият вестник "Новая газета" съобщи, че отговорните за изборите са инструктирани да добавят бюлетини към урните "в последния момент".

Област Хабаровск

В региона на Хабаровск (Далечния Изток) в неделя ще се проведат няколко избори: избори на регионалния парламент, за кметове и за общински парламенти.

През 2018 г. изборът на местен управител предизвика огромна изненада: Сергей Фургал, от националистическа партия на ЛДПР (Либералнодемократическата партия на Русия), бе избран за губернатор със 70 % от гласовете пред Вячеслав Шпорт, подкрепян от Кремъл.

Сергей Фургал стана популярен губернатор, трупайки последователи в социалните мрежи. Ще може ли ЛДПР да повтори този успех? Много хора в региона са готови да подкрепят тази партия, която сега свързват с техния губернатор, а не с ултранационалистическия лидер Владимир Жириновски.