Ограниченията в Италия постепенно ще отпаднат през следващите седмици, като като първо ще бъдат облекчени ограниченията в училищата. Това заяви премиерът на страната Марио Драги. 

Решенията, взети от министерския съвет, предвиждат прекратяване на дистанционното обучение за учениците от началния и средния курс, които са ваксинирани или преболедували, независимо колко са учениците с положителен тест в клас.

Драги съобщи, че ваксинационният пропуск за хората с три дози ваксина (или две при онези, които са преболедували ковид) ще стане безсрочен. Досега валидността му беше 6 месеца.

По отношение на туризма правителството реши хората, пристигащи от страни с различни ваксинационни правила от действащите в Италия, да могат да посещават с обикновен здравен пропуск (за който е достатъчен отрицателен тест) хотели и ресторанти, както и всички места, където обикновено се изисква ваксинационен пропуск.

На заседание в понеделник правителството реши да удължи до 10 февруари изискването за носене на маска на открито и забраната за работа на нощните заведения.