Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че НАТО ще запази политиката си на "Отворени врати" за европейски държави, които споделят ценностите на алианса и които някои ден може да поискат да се присъединят към него, предаде Ройтерс. Байдън заяви това след края на виртуалната среща с лидерите на останалите страни членки на НАТО, съобщава БТА.

Същевременно САЩ, подобно на Великобритания, а също и на Европейския съюз, ще наложат санкции на руския президент Владимир Путин и на руския външен министър Сергей Лавров, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от световните агенции.

Забрана за пътуване до САЩ ще бъде част от американските санкции срещу Путин и Лавров, добави Саки и поясни, че повече подробности ще бъдат съобщени по-късно.

Тя допълни, че ако има саморазправа с украинския президент Зеленски, то това ще бъде акт на жестокост от страна на руснаците.

А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че "санкциите срещу руския президент и руския външен министър са пример и демонстрация за абсолютното безсилие на вашата външна политика".

С тези думи Захарова се обърна към ЕС и Великобритания, наложили вече санкции на двамата, предаде Франс прес.