Полицията в Брюксел е осъществила множество арести, включително на няколко души, „които са поискали имунитет от институциите на ЕС“ – единият от които е бил унгарец, след като е разкрила незаконна „оргия“, пише европейската редакция на Politico във вторник.

Органите на реда са били извикани, след като в петък вечерта в центъра на Брюксел е подадена „правна жалба за смущения през нощта“ от „локдаун парти“.Според белгийската преса полицията е открила 25 голи мъже, включително евродепутат и неназован брой дипломати.

Медиите съобщават още, че неназованият евродепутат се е опитал да избяга през прозореца, но се е наранил и е бил задържан от полицията, преди да поиска имунитет като член на Европейския парламент.

Редица източници посочиха, че евродепутатът е Йозеф Сайер, ръководител на делегацията в Европарламента на Фидес, партията на Виктор Обран, от 2004 г. насам. По-късно самият той потвърди това, като добави, че намерените от полицията наркотици (екстази) не са негови. В официално комюнике групата на Фидес, която е част от Европейската народна партия, изразява съжаление за оставката на Сайер, като го нарича “най-разпознаваемият унгарски евродепутат”.

Сайер в неделя подаде оставка, без обяснения. Той е известен с консервативните си и хомофобски позиции. Известен е и с това, че е съавтор на текст в променената унгарска конституция, според която семейството е “съюз между мъж и жена”, съобщава euractiv.bg/

Авиокомпанията Ryanair се възползва от този елемент от историята в „туийт“ във вторник, като написа: „Искате ли бързо да избягате от Брюксел? Имаме полети от само 14,99 евро (в този случай не препоръчваме седалката до прозореца)“.

Белгия обяви втора карантина миналия месец, с вечерен час и забрана за събирания на повече от четирима души.