Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой в страната. Това ще се случи, ако не успеят да се върнат навреме, след като са пътували до родните си страни по време на пандемията, без значение от причината, съобщава вестик Independent.

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година правозащитниците се опасяват, че мнозина са загубили правото си да се върнат.

В разпоредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията не би трябвало да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост. Въпреки това гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани.

Ясно е още, че отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут, предава Independent.

Докладът, изготвен от групата „Right to Stay“ („Право да останеш“) предупреждава, че тези хора са жертва на „постБрекзит“ системата, оприличена на бомба със закъснител за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС.

В доклада е посочен случай на наша сънародничка Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година. Първоначално работела във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България, защото на Анна ѝ предстояло раждани малко преди началото на пандемията миналата година. Заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година. В резултат те отсъствали повече от 6 месеца и пропуснали датата на Брекзит  - 31 декември, когато било началото на нов период на пребиваване. Семейството загубило правото си да кандидатства за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.

Припомняме ви, че тази година се беляза най-големият отлив на чужденци, пребивавали временно в Обединеното кралство:

След Brexit и COVID-19: 1 милион чужденци са напуснали ВеликобританияОтливът на хора е безпрецедентен