Официално бе открито 583-то издание на коледния базар в германския град Дрезден. Първите сведения за него датират от 1434 година. Той е най-старият на територията на днешната Федерална република и привлича гости от цялата страна.

Познат е още като Щрицелмаркт - на името на традиционен немски сладкиш, предшественик на популярния щолен. По традиция кметът на града разряза коледния сладкиш, който беше дълъг повече от два метра и беше изяден за минути на площада пред катедралата в града. По стара немска традиция базарът не може и без традиционното греяно вино.

Тази година мерките за сигурност са засилени на всички базари в Германия, информира БНТ.  Миналата година коледният базар в Берлин бе помрачен от терористичен акт, за който отговорност пое групировката "Ислямска държава". 24-годишен тунизиец се вряза с камион в множеството, убивайки 12 души, пише novini.bg

Сега има видимо повече полицейско присъствие, а достъпът на превозни средства до базарите е ограничен. Коледният базар в Дрезден привлича посетители не само от цяла Германия, но и от Европа. Освен със сладките изкушения и греяното вино, той е известен и с дървената коледна пирамида.