Грандиозен военен парад в Китай! Страната празнува 70 години комунизъм

15 000 военни и 160 самолета се включиха в празника

Свят 01.10.2019 09:50 1065 0
Грандиозен военен парад в Китай! Страната празнува 70 години комунизъм

Китай празнува 70 години от идването на власт на комунистическия режим. В чест на годишнината на площад "Тянанмън" бяха изстреляни 70 топовни залпа. Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата.

На церемонията, на която присъстват президентът Си Цзинпин и други сегашни и бивши китайски лидери, бе изпълнен националният химн на Китай. След това президентът Си започна своята празнична реч, предаде Франс прес.

"Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред", каза Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град - там, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република.

През площад "Тянанмън" преминава и грандиозен военен парад с участието на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия.

Си наблюдава парада от тераса на южната стена на Забранения град.

След военния парад ще има гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а в небето ще бъдат пуснати 70 000 гълъба и 70 000 балона в чест на 70-годишнината.

Вечерта на площада ще има спектакъл с участието на 3000 артисти, който ще приключи със заря.

 

Си Цзинпин успя да направлява възхода на страната си отчасти благодарение на едно разумно управление. Той обаче успя в същото време да постигне напредъка сравнително лесно. Разби евентуалните си конкуренти и се наслаждаваше на сравнително спокойни международни и вътрешни води. Това може да се промени, а адаптирането към променящите се течения ще бъде тест за политическа му проницателност.

Изпрати новина