Американската корпорация Google плати глоба в размер 500 хиляди рубли за това, че не се присъедини към Федералната държавна информационна система (FGIS) и отказа да филтрира забранено съдържание в Русия, каза говорителят на Роскомнадзор Вадим Ампелонски, предаде ТАСС.

"Google плати глобата. Парите отидоха по сметките", каза той.

По-рано Роскомнадзор глоби Google 500 хиляди рубли за неспазване на законодателството на Русия. Министерството отбелязва, че според действащото законодателство операторите на търсачки са задължени да изключват линкове към интернет страници със забранена информация от резултатите от търсенето. За да направят това, те трябва да се свържат с FGIS, съдържащи списък с такива страници. В същото време представители на Google многократно обясняват тези изисквания.

 От Роскомнадзор също така заявиха, че ако компанията не започне да изпълнява законодателството, ще бъде започнато второ административно дело, а глобата ще бъде вече 700 хиляди рубли.

По-рано службата изпрати повторно искане до Google да се присъедини към FGIS. Неспазването на тези изисквания представлява административно нарушение по чл. 13.40 от Административния кодекс. Санкцията за юридически лица предвижда глоба в размер от 500 до 700 хиляди рубли.