Почти година след като лекарите идентифицират първите случаи на коронавирус в китайския град Ухан, Китай иска да преразгледа произхода на болестта.

Държавните медии интензивно съобщават за наличието на коронавирус, открит в опаковките на вносни замразени храни и за разследването на възможни случаи на заболяване, открито извън Китай преди декември 2019 г.

The People's Daily съобщава, че „всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е стартирал в Ухан“.

„Коронавирусът е открит за първи път в Ухан, но не е мястото на произход“, каза Дзен Гуанг, бивш главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Говорителят на външното министерство, попитан от съобщенията на държавните медии, че вирусът произхожда от Китай, каза само, че е важно да се направи разлика къде SARS-CoV-2 е открит за първи път и къде преминава видовата бариера за заразяване на хората.

„Въпреки че Китай е първият, който съобщава за случаи, това не означава непременно, че вирусът произхожда от Китай. Откриването на произхода е непрекъснат процес, който може да обхване повече държави и региони“, каза Жао Лиджиян.

Китайски учени дори са представили непубликуван документ пред The ​​Lancet, в който твърдят, че „Ухан не е мястото, където вирусът SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек“, което предполага, че първият подобен случай може да е станал „на индийския субконтинент“. .

Майкъл Райън, директор на Програмата за управление на извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО), заяви миналата седмица, че би било "изключително спекулативно" да се твърди, че болестта не се е появила в Китай, според The ​​Guardian.

По отношение на съобщението, което предполага, че вирусът SARS-CoV-2 е циркулирал в Италия през есента на 2019 г., се посочва, че това може да е свързано с други коронавируси освен този нов (SARS-CoV-2), който се появи в Ухан.

„Това, което изглежда сигурно, е, че първите регистрирани случаи на болестта са били в Китай, така че е вероятно вирусът да произхожда от Китай“, каза вирусологът Джонатан Стойе.