Германия ограничава преминаването през границата си с Франция. Причината е департамента Мозел, който е с висок риск от заразяване с КОВИД.

"Френският департамент Мозел от 00:00 ч. на 2 март ще бъдат смятан за район, засегнат от мутациите" на коронавируса. Това е най-високорисковата категория в класификацията на Германия за коронавируса, в която има три категории, заяви вчера министерството на здравеопазването. 

Вследствие на това от тази дата хората, които влизат в Германия, "ще трябва да представят отрицателен Пи Си Ар или антигенен тест", се казва още в изявлението на министерството.

Тест, направен не по-отдавна от 48 часа, и електронна декларация ще се изискват от всички без изключение при влизане в Германия, заявиха няколко часа по-късно в комюнике местни представители на френските власти. "Прекъснати" ще бъдат и съвместните трансгранични транспортни линии.

"Съжалявам за това решение на Германия, защото то предполага забавяне и трудности на границата и то не за пътуващи туристи, а за пътуващи работници", заяви по радио "Франс ентер" френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.