Слободан Праляк се самоубил с калиев цианид, сочат заключенията на холандските патоанатоми. Изправеният пред трибунала в Хага, той взе решение да изпие отровата вместо да лежи в затвора по обвинение, за което е невинен по негови думи.

Поемането на цианкалия е предизвикало сърдечна недостатъчност - това е диагнозата, "посочена като вероятна причина за смъртта". Трибуналът в Хага започна собствено разследване, което би трябвало да приключи до края на годината. Основната му цел е да установи как ген. Праляк се е снабдил с отровата.

Тленните останки на генерала от силите на босненските хървати ще останат на разположение на трибунала в Хага до края на разследването, заяви представител на съда и потвърди, че Праляк не е починал в съдебната зала.

Генералът, който по шокиращ начин реши да сложи край на живота си по време на осъдителната присъда - 20 години, изречена от Международния трибунал в Хага, по професия е драматург и режисьор. Той се изправи пред съда, обвинен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. 

Бившият командир на босненските хървати, съден за военни престъпления, изпи чаша с отрова в съдебната зала, когато чу присъдата си. По-късно трибуналът потвърди, че Праляк е починал в болницата.

Слободан Праляк е хърватин. Той не е военен от кариерата или професионален политик. По професия той е драматург и театрален режисьор, но решава да се включи. Така става ръководител на паравоенни формирования, съставяни от хора на изкуството и интелектуалци. Участва в битките в Мостар. Те се сражават срещу мюсюлманите в Босна и Херцеговина - бошняците. Чрез етническо прочистване отрядите искат да създадат хърватска република - Херцег-Босна. Загиналите в сраженията са хиляди. 

Заедно с още петима души той отговаряше за военни престъпления и престъпления срещу човечеството и беше осъден на 20 години затвор, предава Нова тв.

Международният наказателен трибунал в Хага е създаден през 1993-та година, за да накаже отговорните за масовите убийства, геноцида и военните престъпления след разпада на Югославия. Това трябваше да бъде последното заседание на тази институция.