Гърция планира да започне ваксинирането с препарата на Johnson & Johnson на 5 май, след като европейският регулаторен орган ЕМА подкрепи неговата употреба, съобщиха здравните власти, цитирани от "Ройтерс".

Южната ни съседка планира да ваксинира 2,5 милиона души срещу COVID-19  през май и 4 милиона до юни, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. За да се ускори процесът, ваксинациите ще се правят и през уикендите и ще се предлагат и в частни клиники. Властите ще отворят платформата за ваксинации за лицата на възраст от 30 до 39 години на 27 април за имунизации с ваксината AstraZeneca.

Очакваше се Гърция да започне ваксинации J&J в понеделник, преди да се появят съобщения за много редки нарушения на съсирването на кръвта, свързани с ваксината. Вчера стана ясно, че Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата е стигнала до заключението, че към информацията за COVID-19 ваксината на американската компания Johnson & Johnson трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

Комисията също така е заключила, че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти на ваксината.