Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха за Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Замразяването на конфликта днес, когато чужди войски окупират украинска земя, не е отговор. Това е рецепта за бъдещи войни на агресия", каза тя в речта си.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис днес на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Вчера, непосредствено преди срещата на върха, Путин поиска от Украйна да се откаже напълно от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като условие за прекратяване на военните действия.