Потребителите на социалните медии споделят публикации, в които се твърди, че една от първите медицински сестри в Алабама, получила ваксината COVID-19, е намерена мъртва.  Новината се оказа фалшива, съобщава Ройтерс.

 

 

От Общественото здравеопазване на Алабама са се свързали с всички болници в щата, които са прилагали ваксината COVID-19, и потвърдиха, че нито един получател на ваксина не е починал.

Постовете във Фейсбук показват екранни снимки на чат, в които се твърди, че жената е починала.:

„Току-що намериха леля ми мъртва! Тя беше една от медицинските сестри, които получиха covid ваксината днес на работното си място и те просто я намериха мъртва “. В постовете се твърди, че още сестрата е починала 8 -10 часа след получаването на ваксината в щата Алабама. 

Ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19 стана достъпна в САЩ на 14 декември. Първоначалните дози са заделени за лекари, медицински сестри, други медицински работници от първа линия, жители и персонал на домове за възрастни хора и някои държавни служители на САЩ.

Отделът за обществено здраве на Алабама публикува изявление, в което обяснява, че те са се свързали с всички болници в щата, където е прилагана ваксината COVID-19, за да потвърдят публикациите са неверни:

„Множество фалшиви публикации във Фейсбук  съобщават за смърт в Алабама при получател на ваксина срещу COVID-19 на 15 декември.  Департаментът за обществено здраве на Алабама (ADPH) се свърза с всички болници в щата, които са прилагали ваксината COVID-19, и потвърди, че няма смъртни случаи на получатели на ваксина.“, пише в становището.