Европейският парламент внася жалба срещу Европейската комисия в Съда на ЕС заради това, че не предприема действия срещу САЩ за отпадане на визите на гражданите от България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Инициативата е на нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа" Софи инт Велт, която е и председател на мониторинговата група за наблюдение на демокрацията. Инт Велт обяснява, че ЕС и САЩ имат споразумение за визова реципрочност, но американците години наред не го спазват, с което ощетяват гражданите на четирите държави. Американците от своя страна пътуват безвизово в ЕС, независимо от коя част на Америка идват.

Европейската комисия е задължена по закон да предприеме действия заради неспазването на споразумението, но години наред отказва да направи това с аргумента, че това би се отразило зле на отношенията между Брюксел и Вашингтон.

“Законът не може току така да се заобикаля от американците. САЩ трябва да спазват споразумението, както и ние го спазваме. Не можем да приемем, че има първа и втора класа европейски граждани. Европейската комисия трябва да защитава интересите на европейските граждани, без значение от тяхната националност. САЩ са и остават наши най-близки съюзници. Но след четири трудни начело с Тръмп, не трябва да допускаме отново да изпадане в отношения на подчинение. Ние сме равнопоставени партньори”, заяви Софи инт Велт.

Тя окачва решението на съда, а междувременно се надява САЩ да преосмислят поведението си и да започнат да спазват споразумението за визова реципрочност, като премахнат визите за българи, румънци, хървати и кипърци, съобщава БНТ.