Мъжете, които подпалиха българското знаме по време на карнавал в македонското село Вевчани, ще трябва да платят високи глоби за своята постъпка, съобщи БНР.

Прокуратурата в Струга е внесла предложение за издаване на наказателна заповед за трите лица, отговорни за вандалския акт. Според предложенията на единия от обвиняемите трябва да бъде наложена глоба от 7000 евро, докато на останалите двама обвиняеми тя трябва да бъде по 5000 евро всяка.

Българското знаме бе изгорено в средата на януари т.г. на карнавал по повод религиозния празник Свети Василий в село Вевчани, като случилото се предизвика остри реакции от македонското и българското МВнР. България отправи и вербална протестна нота по повод случилото се.

Според прокуратурата обвиняемите публично са изложили на подигравка знамето на Република България. Един от тях е подпалил знамето, а другите двама са вдигнали и развели горящия флаг.

Още в края на миналата година от Външно министерство пък обявиха, че в социалните мрежи има списъци с български граждани в Северна Македония и публикации, в които се призовава към саморазправа с тях. Тогава оттам подчертаха, че внимателно следят публикациите и очакват властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.