Над 600 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в двете страни давани най-често за пример - Сингапур и Швеция. Доскоро двете държави бяха давани за пример, че без големи рестриктивни мерки,  може да се овладее заразата. Ситуацията обаче там вече е различна.

В Швеция за последното денонощие има нови 676 случая, като жертвите са 67. Така общият брой на заразените в страната стана 12 216, а починалите 1400.

В същото време в града държава Сингапур пък няма нови случаи на починали в следствие на вируса, но новите случаи са 623. В страната общият брой на положителните проби е 5050.

И двете страни бяха давани за пример у нас заради различния подход спрямо пандемията. В единия случай той бе либерален, а другият се определяше като успешен.

Напук на всеки свои съседи Швеция отказа да затвори икономиката на страната, животът там си продължава по старому, а властите отправят апели към хората да спазват дистанция, при възможност да работят от вкъщи и да избягват места с много хора.

Работи ли стратегията на Швеция срещу COVID-19?Животът в Стокхолм си тече в обичайното русло, но заразените вече са над 10 000, а починалите - 900

Сингапур пък беше посочена като единствената страна в света успяла да се справи със заразата и напълно овладяла положението. Като обяснението за това беше прилагането на четири основни мерки - ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес.

За съжаление статистиката от последните дни е изключително негативна и подсказва за възможен бум на заразата и двете страни

Четирите мерки, с които Сингапур се справи с коронавирусаРесторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес